С 4 пожара се бориха огнеборците в областта вчера

За изминалото денонощие екипи на районните служби ПБЗН в областта са реагирали на 4 сигнала за пожари, възникнали вследствие небрежност при боравене с открит огън.

Служители на РСПБЗН-Попово са погасили пожар в с. Глогинка, причинен от запалени и оставени без наблюдение растителни отпадъци, като благодарение намесата им е предотвратено разрастване на огъня към намиращи се в съседство 7 сгради.

Две сгради с спасени от огъня благодарение на бързата реакция на екип служители на РСПБЗН-Антоново, които своевременно са ликвидирали пожар в сухи треви в землището на гр. Антоново.

Служители на РСПБЗН-Търговище са ликвидирали пожар, възникнал вследствие запалване на сухи треви в двор на къща в с. Дралфа, като не е допуснато огънят да обхване сградата. Без преки материални загуби е погасен и пожар в с. Пресяк, община Търговище, възникнал от запалена суха трева по улиците на селото.

От РДПБЗН-Търговище отново напомнят на гражданите, че през есенния период, когато дворове и градини се почистват от насаждения и друга растителност, с цел предотвратяване възникването на пожари е необходимо да се спазват стриктно основните правила за пожарна безопасност.  Преди да запалят огън, стопаните трябва да се убедят,  че времето не е ветровито и че разполагат с достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене. Огънят не трябва да бива оставен без наблюдение, а накрая следва да бъде внимателно и надеждно погасен. Не трябва да се допуска паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар, а разчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе