Ден на отворените врати в търговищката пожарна

17 деца от предучилищна възраст/от 2 до 7-годишни/ от частна детска градина „Монтесори“ в гр. Търговище заедно със свои преподаватели днес се запознаха с работата на пожарникарите от РСПБЗН-Търговище. Ясен Василев и Иван Иванов от дежурния екип на службата  им представиха противопожарния автомобил и неговото устройство, показаха им и друг специализиран автомобил, който огнеборците използват за изтегляне на закъсали в снега или аварирали автомобили. Всеки от малчуганите желаеше да сложи на главата си пожарникарската каска, както и да участва в атракцията пускане водна струя чрез пожарникарския шланг/Обяснено им бе, че понякога се налага тази дейност да се извършва от двама пожарникари/. Те искрено се радваха да предоставената им възможност да се изкачат в кабината на високия противопожарен автомобил и да я разгледат, като не се уплашиха от пуснатата временно сирена и сигнална лампа. А на въпроса има ли желаещи да станат пожарникари, когато пораснат, се вдигнаха и много момичешки ръце…

Децата видяха и фитнес-залата, където огнеборците поддържат своята добра физическа форма – задължително изискване за тяхната професия.  И всички затаиха дъх при демонстрацията на това какво правят  огнеборците с цел максимално бърза реакция при получен сигнал за инцидент – спускат се от втория етаж на службата до гаража с автомобилите по една колона, вместо да губят време, придвижвайки се по коридори и стълби… Малките гостенчета обещаха да нарисуват на пожарникарите рисунки с това, което са видели по време на своето посещение при тях, а домакините впоследствие ще организират мини-изложба в службата си с творбите им. И от своя страна поставиха задача на децата – да разкажат вкъщи на близките си къде са били на посещение,  кое ги е впечатлило и какво са научили за трудната и рискова професия на пожарникарите.

„Занятието бе изключително интересно и полезно за възпитаниците ни. Ние наскоро с децата имахме тема за огъня, а сега те получиха възможност на практика да видят как се подготвят огнеборците за гасене на пожари и какви реакции предприемат. Благодарение на отзивчивостта на домакините децата днес научиха много нови неща, като същевременно и се забавляваха“ – сподели в  края на визитата собственичката на детската градина Севдалина Димова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе