Кметът на Търговище проведе среща с граждани заради опасна растителност на ул. „Спиридон Грамадов“

На 27 октомври в Община Търговище кметът д-р Дарин Димитров проведе среща с група граждани, живущи на ул. „Спиридон Грамадов“. Срещата е по инициатива на кмета, след входирана в Общината подписка от 120 души, които живеят на посочената улица. С нея гражданите настояват за премахване на старите и болни дървета там, подмяната им с нови, както и за цялостно обновяване на пешеходните настилки.

„Въпросът за ремонтите е на дневен ред и в капиталовата ни програма за тази година има заложени средства за целта“, заяви д-р Димитров. Той коментира също, че темата за зелената система е чувствителна и е добре да има единомислие по тези въпроси.

Гражданите разясниха, че въпросът е отнасян и към предишното ръководство на Общината, преди близо 10 години, но отзвук не е имало. Те коментираха, че дърветата, които са липи, компрометират оградите им, избените помещения и стените на къщите. Има и случаи на повредена от корените канализация. Поставен бе и въпросът за опасността, която се създава за пешеходците, които са принудени да използват за придвижване пътното платно, тъй като корените на липите са унищожили напълно тротоарите.

Ландшафтният архитект на Общината Меррин Бейтулова разясни, че е направена фитосанитарна оценка на растителността на улицата. „Оценката наистина потвърждава, че в по-голямата си част дърветата са на възраст от над 70 години, страдат от гъбични заболявания, налице са и множество хралупи в тях. Те подлежат на подмяна с дървета, с вертикална коренова система, която е по-подходяща за градската среда и конкретно за тази улица, която се характеризира с по-тясно платно и пешеходни площи“, заяви Бейтулова.

Д-р Димитров разясни, че законовите процедури, свързани с премахването на растителност, са тежки. „Каквито и мерки да предприемем, те трябва да са в синхрон със законодателството, да спазим всички административни срокове, което отнема и време“, заяви кметът и помоли гражданите за търпение. Той ги увери и, че ремонтът на тротоарите на „Спиридон Грамадов“ няма да бъде изключен от капиталовата програма.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе