Подкрепят жертви на домашно насилие да преодолеят COVID кризата

В момента помагаме на повече от 60 пострадали от домашно насилие от цялата област Търговище, да се възстановят след COVID кризата. Над 95 % от тях са жени и деца. Това обявиха от „Асоциация НАЯ“ при старта на световната инициатива „16 дни срещу насилието над жени”. Кампанията започва днес, когато се отбелязва Международния ден за премахване на насилието над жени и продължава до 10 декември – Международния ден за правата на човека.

В рамките на проекта си „Подкрепа за средкризисно възстановяване на пострадали от домашно насилие в област Търговище”, финансиран от Министерство на правосъдието, през последните 4 месеца организацията е стигнала до повече от 10 малки населени места в региона с мобилните си екипи от психолози и социални работници.

Жертвите на домашно насилие са силно засегнати от извънредните мерки в страната, сочи проучване на „Асоциация НАЯ”, според което от началото на пандемията през март 2020 г. до март 2021 г., 10% от пострадалите са загубили работата си поради намаленото производство в региона; 30% не могат да си намерят работа; 30% са останали без доходи, тъй като са били в неплатен отпуск; 30% са загубили част от доходите си поради намаленото работно време, като самостоятелно заети лица, фермери и сезонни работници в селското стопанство. „Дори след постепенното разхлабване на ограничителните мерки в страната, за жертвите е трудно да се върнат към предишната си ситуация. Възможностите за намиране на работа са малко, възстановяването на връзките с обкръжението изисква време и подкрепа. За да се компенсират негативните последици, в ние засилихме социалната работа и мобилността на подкрепата, за да стигнем до най-уязвимите жени и деца и да им помогнем”, казват от неправителствената организация.

Техният отчет показва, че от август до момента са направили повече от 600 консултации на пострадали от домашно насилие с психолог, социален работник и адвокат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе