10 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, са установили по празниците в Търговищко

От 23.12.2021 г. до 2.01.2022 г. в област Търговище, както и в цялата страна, бе проведена специализирана полицейска операция за осигуряване на сигурно и безпроблемно пътуване по коледните и новогодишни празници, когато логично трафикът на МПС е по-интензивен. Целта на превантивната полицейска акция бе ограничаване предпоставките за пътно-транспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата по време на засиления по зимните празници пътникопоток. В превантивната акция за безопасност на пътя освен служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция се включиха и служители от „Охранителна полиция“ в районните управления в състава й, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Основният акцент в осъществяваната от полицейските служители контролна дейност бе превенция на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или шофиращи под въздействието на наркотични вещества, както и на управлението на неправоспособни водачи. Паралелно   се следеше и за рисково поведение на пътя, представляващо опасност за останалите участници в движението, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри. Извършваха се проверки и за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите, както и за невръчени електронни фишове.

По време на превантивната акция контролните органи са проверили по пътищата в областта 695 МПС и 782-ма граждани/водачи и пътници в МПС/. За 10 дни са установени 10 водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол. При шестима установеният алкохол в издишания от тях въздух е между 0,5 и 1,2 промила. При други четирима водачи дрегерът е отчел управление на МПС с над 1,2 промила алкохол в издишания въздух –  престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. По тези 4 случая са започнати бързи полицейски производства. Най-високата отчетена стойност на алкохол от проверените в хода на акцията водачи е 2,16 промила. За времето на провеждането й полицейските служители са установили и един водач, шофирал под въздействието на наркотични вещества. Издадени са 8 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка/ПАМ/ за управление на МПС след употреба на алкохол, и една – за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

За констатираните от тях нарушения контролните органи са съставили 41 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и по Кодекса за застраховането, и са наложили 133 глоби по фиш. В хода на акцията бе осъществяван и засилен контрол относно спазването на скоростните режими от водачите на МПС. Най-голямото констатирано превишаване на максимално допустимата скорост е от 47 км: моторното превозно средство се е движело със 107 км/ч при ограничение на скоростта в съответния участък/на път I-4/София-Варна/ в община Търговище – в близост до спирка „Водоема“/ – до 60 км/ч.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе