41 нарушения, извършени от пешеходци установиха органите на МВР при спецакция в Търговищко

Приключи проведена в област Търговище специализирана полицейска операция за подобряване безопасността на движението. Основният акцент в осъществяваната активна контролна дейност бе спазване на правилата за движение от пешеходците, както и евентуално отнемане на предимството им от водачи на МПС. Проверките се осъществяваха най-вече в райони от населените места в областта, характеризиращи се с интензивен трафик на движение на МПС.

В хода й са били проверени 437 МПС и 516 граждани. Установени са 41 нарушения на пешеходци, свързани с неправилно пресичане на пътното платно. Пътните полицаи са констатирали и 5 случая, когато водачи на МПС не са осигурили на пешеходци полагащото им се предимство на пешеходна пътека, както и един случай на преминаване на ППС при червен сигнал на светофарната уредба. При проверките са установени 13 водачи, използвали мобилен телефон без съответното устройство за обезопасяване по време на управление на МПС, и също 13 случая на неизползване на обезопасителни колани и системи от водачи и пътници в МПС. По време на проверките са установени 22 случая на неправилен престой или паркиране на МПС. За горепосочения период от време контролните органи са констатирали 4 случая на управление на МПС от неправоспособни водачи, и по един случай – на управление на МПС от водач с концентрация на алкохол в издишания от него въздух над 1,2 промила и на управление на нерегистрирано по надлежния ред МПС. По последните два случаи са образувано бързи полицейски производства – съответно по чл. 343б, ал. 1 и по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Паралелно бе осъществяван и регулярен контрол за спазване на максимално разрешената допустима скорост на движение на МПС в съответните пътни участъци. Чрез използване на различни технически средства за периода са установени 126 нарушения на скоростните режими.

За констатираните в хода на акцията нарушения полицейските служители са съставили 61 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и по Кодекса за застраховането, и са наложили 102 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе