Попово отбеляза 144 години от своето освобождение

На 27 януари в храм „Св. Архангел Михаил” поповчани отбелязаха 144-ата годишнина от освобождението на града от османско робство (15 януари– стар стил, 27 януари – нов стил).С тогавашното настъпление на руските войски от източния отряд, командван от генерал-адютант княз Александър Дондуков-Корсаков, Попово и поповският край окончателно са освободени. Възкресявайки величавите моменти от историята на Попово, присъстващите бяха запознати с паметните събития, свързани с освободителната дата.

Попово отбеляза 144 години от своето освобождение На 27 януари в храм „Св. Архангел Михаил” поповчани отбелязаха…

Posted by Община Попово on Thursday, January 27, 2022

Заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението на Попово от турско робство преди 144 години отслужи ставрофорен иконом Валентин Лазаров – архиерейски наместник на Поповска духовна околия. С венци и цветя ръководството на Община Попово, общинските съветници от Общински съвет – Попово, както и ученици, поднесоха своята почит и преклонение пред паметниците на майор Николай Князев, на поручик Павел Льовович Татянин и на шестима руски войници, издигнати в двора на църквата.

Почетният караул, който бе отдаден пред паметниците на загиналите за свободата на Попово войни, бе изпълнен от членове на Регионален клон „Таньо войвода“ – Попово към Национално дружество „Традиция“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе