Чувствително намаление на почти всички видове пожари в област Търговище през 2021 г. отчитат огнеборците

На най-малък брой сигнали за произшествия в сравнение с последните 5 години са реагирали служителите на регионалната дирекция“ПБЗН“- Търговище за 2021 г. – сочи статистиката. Докато през 2021 г. пожарникарите в областта ни са се отзовали на 481 произшествия, то през предходната 2020 г. този брой е бил 738, което представлява приблизително 34% намаление.

През 2021 г. в област Търговище са възникнали 360 пожара. Пожарите с причинени от тях материални щети са 93, което също е най-ниската стойност за областта през последните 5 години. Възникналите през отчетния период пожари, от които не са нанесени материални загуби, са 267 – срещу 483 през 2020 г., т. е. налице е намаление на този вид инциденти с 45%. Това също е най-ниската стойност за последния 5-годишен период. Сериозно намаление бележи и общият брой излизания на пожарникарски екипи в областта вследствие получени сигнали – 512 за 2021 г. при 775 за 2020 г., т. е. налице е намаление от 34%.

Намаление бележи и броят на посетени от екипи на  службите „Пожарна безопасност и защита на населението“ катастрофи с транспортни средства. През 2021 г. е  отчетено завишаване на цифрите – със 137%, на случаите на оказване на различни видове техническа помощ от екипи на противопожарните служби в областта.

В унисон с така очерталата се тенденция логично намаление бележат и всички видове пожари, които са причинили материални загуби през периода.  Прави впечатление, че докато през 2020 г. пожарите в област Търговище, възникнали в резултат на неправилно ползване на нагревателни уреди, са 10, то през 2021 г. от този вид пожари са регистрирани само два. И това е най-ниската стойност за последните 5 години. Също най-ниска стойност за последните 5 години бележат и пожарите, причинени от неправилно ползване на отоплителни уреди – 84. Повече от два пъти са намалели пожарите, причинени от небрежност при боравене с открит огън – 168 през 2021г. при 389 – през 2020 г. Най-ниски стойности за последните 5 години през отчетния период са регистрирани и по отношение на други видове пожари – възникнали поради късо съединение/36/, поради техническа неизправност/11/, поради нарушена технология, строителни неизправности и огневи работи/по 1/.

По отношение на броя на получените лъжливи повиквания до службите ПБЗН в област Търговище през последните 3 години той се запазва като константна величина.

Най-малко на брой в сравнение с предходните 4 години през 2021 г. са и осъществените от екипи на службите в състава на РДПБЗН-Търговище спасителни дейности и помощни операции – 212. Тенденцията се потвърждава и при анализ на броя на възникналите пожари в различните отрасли. Така например в сектор „Горско стопанство“ за 2021 г. са регистрирани 4 пожара, при 9 регистрирани горски пожара за предходната година. Намаление бележи и броят на най-често срещаните пожари – в отрасъл „Жилищно стопанство и дейности на домакинствата“ – 179 през 2021 г. срещу 214 за 2020 г.

Ясно очерталата се тенденция към намаляване броя на пожарите е добър атестат за полаганите от служителите на регионалната дирекция усилия за осъществяване на активна превенция на пожарите и бедствията сред гражданите от областта, както и на активно осъществяваната от тях контролна дейност по предотвратяване на инциденти, възникнали вследствие нарушаване на основни правила за противопожарна безопасност. Въпреки ограниченията, наложени заради противоепидемичните изисквания, през отчетния период  служителите на пожарната осъществиха при стриктно спазване на разпоредените от здравните власти  мерки  широк спектър от информационно-разяснителни кампании за пожарите, бедствията и адекватната реакция при възникването им, сред различни групи от населението.

За съжаление е налице и негативен момент в така очерталата се картина на намалелия брой произшествия – през 2021 г. вследствие  пожари в област Търговище са загинали 5 души, което е най-високата за сравнявания петгодишен период от време цифра/напр. за 2020 г. загиналите вследствие пожари в област Търговище са трима/. Прави впечатление, че загубилите по този трагичен начин живота си са все възрастни хора, в по-голямата си част – самотноживеещи. Това налага допълнителни усилия на служителите на РСПБЗН с цел увеличаване ефективността на разяснителната им дейност за евентуалните последици от неспазване или неглижиране на основните правила за противопожарна безопасност сред тази рискова целева група от населението на областта ни – трудно подвижните и самотноживеещи възрастни хора, и още по-активна  превантивни действия съвместно с представителите на местната власт по места в тази посока.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе