Община Търговище ще изпрати хуманитарна помощ под формата на медикамента на украинската община Болград

Снимка: Община Търговище

Община Търговище ще изпрати хуманитарна помощ на побратимената украинска община Болград. Това решиха общинските съветници на провелото се днес заседание.

Помощта ще бъде под формата на медицински консумативи и медикаменти. За целта ще бъдат отпуснати 30 000 лв.

„В това трудно за нашите приятели от Болград време е важно да им покажем нашата подкрепа. Това са хора, които обичат България, които са свързани с нея. Голяма част от населението на Болград е съставено именно от етнически българи“, каза кметът д-р Дарин Димитров.

Решението за изпращането на помощ идва след постъпило в Община Търговище писмо от кмета на Болград, Сергей Димитриев. В него той моли за осигуряването на различни антисептици, антибиотици, препарати за инсулинозависими и други лекарства, за които е приложен и конкретен списък.

„С нарастването на военното напрежение в страната, стремително нараства и броят на нуждаещите се от хуманитарна помощ. От името на Болградския градски съвет и жителите на нашата община се обръщаме към Вас, нашите български приятели, с молба да ни окажете хуманитарна помощ. Изключително много се нуждаем от Вашата подкрепа в тези трудни времена“, казва кметът Сергей Димитриев в писмото си до д-р Димитров.

Транспортирането на помощта до Украйна ще бъде координирано с местните власти в Болград.

Припомняме, че Търговище и Болград, който се намира в област Одеса, са побратимени от 2009 г. Градът е неофициална столица на бесарабските българи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе