Регионална ученическа конференция „История и памет“ в Търговище

Днес, 12.04.2022 г., в електронна среда се проведе шестата поред Регионална историческа конференция „История и памет“. В настоящото издание участват 49 ученици от 11 училища в областта. Ще бъдат представени общо 23 разработки, разпределени в три категории – есе, презентация, филм/клип.

„За мен е чест да Ви приветствам виртуално с „добре дошли“ на VI Регионална ученическа конференция „История и памет“, която и през настоящата година ще проведем в ел. среда, въпреки желанието на всички ни, присъствено и заедно да съпреживеем емоциите от представените разработки. Тази година се навършват 260 години от написването на „История славянобългарска“. Това провокира и избора на темата на шестото издание, а именно „Българино, знай своя род и език!“. За да дадем творческа свобода на участниците и техните ръководители, предоставихме възможност за представяне на български просветител по Ваш избор“, заяви по време на откриването началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева. Преди да пожелае успешно представяне на участниците, г-жа Станчева зарадва присъстващите на виртуалната конференция, че на 21 май са поканени на съвместно пътуване до старата българска столица Велики Преслав. По програма е планирано да посетят Националния историко-археологически резерват и музей и провеждащия се Събор за средновековно изкуство и култура. Началникът благодари на всички участници и техните ръководители за труда, упоритостта, и проявеното родолюбие.

Индивидуално или в екип участващите ученици представиха известни и малко известни факти за личности като краеведа Стоян Цонев, Сава Катрафилов, Иларион Макариополски, Боян Керемедчиев, Сава Геренов, Г. С. Раковски, Димитър Маринов, Петър Берон, Паисий Хилендарски и др.

Всички ученици ще получат сертификат за участие, който ще им бъде връчен на 21 май.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе