Създадена е организация за противопожарното обезпечаване на православните храмове по време на великденските празници

Традиционно в навечерието на великденските празници служителите от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Търговище извършиха тематични проверки по отношение на противопожарната обезопасеност на 24 православни храма в областта. В беседи с църковните служители  е обсъдена оптималната организация за осигуряване на пожарната безопасност по време на празничните служби. Осъществен е  контрол относно условията за успешна евакуация, както и по отношение изправността на електрическите инсталации и отоплителните уреди. Дадени са указания на църковните служители за ограничаване на предпоставките за възникване на пожари в тези обекти. Констатирани са две нарушения на противопожарните изисквания в два храма в областта/поставени в близост до евакуационен изход горими материали и непрезареден уред за първоначално пожарогасене/, и са  изготвени предписания за отстраняването им.

Огнеборците съветват гражданите при влизане в църквите да обърнат внимание къде са изходите и какви са възможностите за евакуация в случай на пожар. С цел гарантиране на максимална безопасност по време на празничните литургии входните врати на храмовете следва да останат отворени.

По време на провеждане на великденските служби в част от храмовете ще бъде осигурено дежурство на служители на РДПБЗН-Търговище, които да следят за спазването на противопожарните правила и норми.  В часовете, когато се очаква събирането на значителен брой хора/в храмовете в по-големите населени места на областта/ служители на дирекцията ще бъдат на разположение на място в непосредствена готовност да окажат помощ, ако е необходимо.

Специалистите по пожарна безопасност напомнят, че при посещение в църковните храмове гражданите трябва да бъдат внимателни при боравенето със запалени свещи, които, тъй като по тези празници те са много на брой и създават потенциални предпоставки за възникване на пожари. Ако обаче всеки пази от пламъка най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса намалява. Същевременно в църквите трябва да бъде осигурено събирането на догарящите свещи от свещниците. Необходимо е гражданите да проявяват бдителност и при паленето на свещи в домовете си. Те никога не трябва да бъдат оставяни  да горят без надзор, дори ако хората са в съседната стая, защото пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе един евентуален пожар, могат да бъдат изключително сериозни.

При инцидент  гражданите трябва незабавно да потърсят помощта на огнеборците, като сигнализират на тел. 112.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе