Предлагат задължително предучилищно образование за 4-годишните в община Търговище от учебната 2022/2023 г.

Снимка: Община Търговище

Да се въведе задължително предучилищно образование за 4-годишните деца в община Търговище от учебната 2022/2023 година. Това предлага зам.-кметът Рая Матева в докладна до Общинския съвет.

В докладната се припомня, че националното законодателство предвижда въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца от учебната 2023/2024 г. По решение на общините обаче тя може да се въведе и по-рано. Целта е да се насърчат приобщаването на деца от уязвимите групи, по-добрата им социализация, както и да се предотврати последващо отпадане от образователната система.

Резултатите от извършения анализ от администрацията показват, че в детските градини в община Търговище са налице необходимите условия за осигуряване на задължително предучилищно образование за всички 4-годишни деца.

В допълнение, в детските градини бе проведено и анкетно проучване сред родителите на децата, които през тази година навършват 4 години. 77% от анкетираните 360 родители подкрепят задължителното обучение.

Припомняме, че в община Търговище функционират 12 общински и 1 частна детски градини. Към момента в тези заведения са обхванати 380 деца, родени през 2018 г. Те са разпределени в 13 групи в град Търговище и 17 смесени групи в селата.

Докладната е публикувана в сайта на Община Търговище: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia28042022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе