Приключи специализираната полицейска акция „Алкохол, наркотици, неправоспособност“ в област Търговище

През празничните  и почивни дни, свързани с големия християнски празник Великден,  с  оглед осигуряване безопасността на движението по пътищата на областта бяха извършвани засилени полицейски проверки.  Превантивната цел на проведената през периода специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“ бе ограничаване на предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия, особено в дните и в часовите интервали с интензивен трафик на движението. Активен контрол бе осъществяван както  по големите пътни артерии с очаквано  засилен трафик на МПС, така и в малките населени места в областта и по свързващите ги пътища.

В хода на операцията контролните органи са проверили по пътищата на областта 1463 МПС и 1697 граждани. За периода са образувани 3 бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс – за управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила. Установени са и 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух от 0,5 до 1,2 промила, при които спрямо водачите е взето административно отношение. За периода при извършваните проверки е установен и водач, управлявал МПС. без да притежава свидетелство за правоспособност.

По време на превантивната акция бе осъществяван и активен контрол за спазване на пътните знаци и маркировка, както и за използване на обезопасителни колани, системи за деца и каски за мотоциклетите. Констатирани са значителен брой случаи на неспазване на пътните знаци и маркировка от участници в движението – 103, а също – 75 случая на неизползване при пътуване на обезопасителни колани /от тях 26 случая – на неизползване на колани от пътници в моторните превозни средства, и един – на неизползване на седалка за превоз на деца/. Полицейските служители, следейки за рисково поведение на водачи  на пътя, са установили 11 случая на неправилно изпреварване или на неправилно движение по пътното платно. Констатирани са и 3 случая на използване на мобилен телефон от водачи по време на шофиране, както и 26 нарушения на Закона за движение по пътищата, извършени от пешеходци.

Паралелно в хода на акцията  бе осъществяван и засилен контрол на скоростните режими, като за целта бяха използвани всички автоматизирани технически средства за контрола им. За периода в населени места в област Търговище са установени 10 нарушения, свързани с превишаване на допустимата максимална скорост. Установените нарушения на скоростните режими извън населените места в областта за същия период са 30.

За така констатираните от тях нарушения полицейските служители са съставили 116 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 306 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе