Европейска нощ на музеите в Търговище

Трудно е да устоиш на вълнуващото и забавно преживяване да посетиш музея през нощта. Първият опит датира през 1997 г. в Берлин, когато на Музейния остров провеждат Lange Nacht der Musen (дългата нощ на музеите). Успеха на този успешен опит, предизвиква френското министерство на културата да повтори събитието през 1999 г.  През 2001 г. близо 39 европейски държави стават домакини на Пролетта на музеите. С подкрепата на Съвета на Европа събитието придобива европейски измерения. От 2005 г. Франция превърна това културно събитие в Европейска нощ на музеите, в която оригиналност, ентусиазъм, изобретателност привличат нови публики към местата на знание и изкуство. Тази година това ще бъде 18-то издание за Европа, а за Търговище – 15-то издание.

Европейската нощ на музеите предлага необичайно изживяване. През нощта сетивата ни са особено будни, музеите изглеждат по-интимни, светлината се променя в сравнение с обичайната, произведенията изглеждат по-спокойни, или предизвикателни и смущаващи. Проектирано в приятелски и игрив дух, това събитие е насочено към привличането на разнообразна, но и нова публика в музеите. Като такъв, неговият напълно безплатен вход е едно предимство, което изключва всякаква икономическа дискриминация. Удължаването на работното време, вечер и до полунощ (а дори понякога и след това!) дава възможност на публиката извън рамките на работния ден да се възползва от културното предложение, понякога точно до своя дом или работно място.

През вековете, първоначално запазени за елита и учените, днес музеите са емблематични места на култура, отворена към света и достъпна за всички. Смятани някога за мавзолеи, замръзнали във времето и окъпани в тишина, музеите са обновени и отразяват всичко, което културата може да предложи. Музеят на 21-ви век е безспорно място в движение. Съкровищница от знания и място за споделяне.

Регионален исторически музей – Търговище отново ще бъде част от общото музейно приключение със своето петнадесето издание, като поднася на търговищките граждани и гостите на града една вълнуваща и незабравима разходка във времето.

На 14 май (събота) т.г. от 18.00 до 24.00 ч. музеят отваря своите експозиции и изложби, където всеки ще може да открие  за себе си непознато и изненадващо, уникално и отминало,  усмивка и забавление.

От 18.30 ч. пред Славейковото училище започва концерта на вокална група и танцов състав „Мисионис“ към II СУ „Проф.Никола Маринов“-Търговище. От 19.00 ч. публиката може да съпреживее моменти от създаването на Тайния революционен комитет в някогашна Ески Джумая (Търговище). 150 години след събитието и пред историческото място, където се е случило, ще бъде представена възстановката ,,Бунтовно кръщение” в изпълнение на Патриотичен клуб ,,Възраждане” – Търговище

В двора на Свещаровата къща по традиция е мястото за забавление на децата и учениците, но и за техните родители. Във времето от 18 до 22 ч. всички те ще могат да изработят и декорират свое собствено глинено съдче на грънчарското колело За тях ще се погрижи майстора – грънчар Валентин Димитров от гр. Елена, член на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти и нашия музеен педагог.

Славейковото училище е отворено за всеки, който иска да види музейната колекция сукмани и саи, да научи повече за създаването на местния революционен комитет през Възраждането, за забележителния български архиерей Нюйоркския митрополит Андрей, да открие тайните на думите чрез музейни експонати. Това са темите на изложбите, експонирани в старото школо.

През тази година музеят отбелязва 60 години от началото на археологическите разкопки на крепостта Мисионис, позната в началото като Крумово кале, идентифицирана като стария град Мисионис, по-късно може би Косово, днес определяна като първообраз на днешния град Търговище. Изложбата „Късноантична и средновековна крепост Мисионис (Последни проучвания)“ се посвещава на дългия 60 годишен път на археологическите проучвания. Представена е в Славейковото училище.

Музеят отваря вратите на своите постоянни експозиции: Археологическата експозиция, Свещаровата къща с изложбата „С пламъка на вярата“ (Икони и църковна утвар), Славейковото училище с възрожденската класна стая и изложбата „Велик е нашия войник“.

В тази нощ входът е свободен, но това не е най-важното. Уникално е усещането и преживяването да предприемеш различно вълнуващо пътуване в миналото, да разпалиш духа и въображението и да се забавляваш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе