„Иновации в действие“ в Първо СУ „Свети Седмочисленици“

Националната програма “Иновации в действие” на Министерството на образованието и науката дава възможност за обмен на идеи и иновативни практики чрез посещение на място на учители и ученици от иновативни училища и от такива, които не са в списъка на иновативните от цялата страна. Първо средно училище „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище е иновативно училище бенефициент по програмата, а негови партньори са ОУ „Цар Симеон I” от град Варна и СУ „Панайот Волов“ от град Шумен.

Домакин на първата мобилност по проекта беше търговищкото училище. Беше осъществен обмен на иновативни практики – споделяне на опит на място между трите училищата. Гостуващите учители и ученици от Варна и Шумен наблюдаваха две открити иновативни практики – урок-драматизация в четвърти клас „Горско математическо състезание“ или „Как гъсеничната се превърна в пеперуда“ и урок по математика (избираем учебен час) „Да си върнем Тео“. Те бяха по темата на проекта „Учене чрез изкуство и игри в 1-4 клас“. С огромен интерес малките ученици се включиха в организираните дейности и учиха по увлекателен начин математика чрез действие и преживяване, бяха герои в драматизация на горско състезания, търсиха своя приятел Тео, пяха песни, танцуваха, решаваха задачи.

По време на мобилността беше проведена работна среща, на която учители и от трите училища представиха в предварително подготвени презентации добър педагогически опит и иновативни практики. Бяха обсъдени и наблюдаваните уроци.

Във формална и неформална обстановка учители и ученици от трите училища споделиха опит и впечатления за ползите и резултатите от въвеждането на иновации в образованието като цяло и в конкретните училища. Гостите дадоха много висока оценка на представените уроци и изразиха отличните си впечатления от създадената в Първо СУ образователна среда.

По време на съпътстващата културна програма гостуващите учители и ученици се запознаха с богатата история на града, като посетиха експозициите на Регионален исторически музей-Търговище, стария квартал Вароша и църквата „Успение на пресвета Богородица“. Разходиха се и из красивия парк „Борово око“, намиращ се в непосредствена близост до училището-домакин.

Предстои учители и ученици от Първо СУ да осъществят мобилност и да участват в среща по НП „Иновации в действие“ в партньорското училище от Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе