Днес е Европейският ден за борба със затлъстяването

На 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. У нас този ден се отбелязва от 2011 г.          Целта е да се окаже подкрепа на хората с наднормено тегло и затлъстяване, като им се помогне по здравословен начин да редуцират теглото си в разумни граници. Това е от огромно значение за повишаване качеството им на живот, тъй като наднорменото тегло повишава риска от сърдечно – съдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението.

Затлъстяването е рисков фактор за появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания и др.

Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран.

За съжаление, проучвания в световен мащаб показват, че броят на хората , страдащи от затлъстяване непрекъснато нараства. Още по – тревожна е тенденцията за покачване процента на децата с наднормено тегло.

България не прави изключение от останалите европейски страни, но е една от малкото, в които здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците.

В област Търговище през 2021 г. общият брой на учениците, преминали  годишен профилактичен преглед е 8637. От тях 1204 са с регистрирани заболявания, от които 725 са със затлъстяване, или 8.39 % от всички прегледани ученици (8.07 % през 2020 г., 8.59% през 2019 г., 7.55% през 2018 г., 7.48% през 2017 г., 6.4% през 2016 г.). За поредна година като медицински проблем сред учащите на първо място е регистрирано затлъстяването.

По общини затлъстяването сред учениците е както следва:

Община Търговище – 11.15 % при 10.31 % за 2020 г. и 9.69% за 2019 г.; община Попово – 8.29 % при 5.13 % за 2020 г. и 8% за 2019 г.; община Омуртаг – 2 % при 3.17 % за 2020 г. и 6.4% за 2019 г.; община Антоново – 5.24 % при 4.28 % за 2020 г. и 5.8% за 2019 г.; община Опака 0 % при 19.58 % за 2020 г.

При децата до 7 години затлъстяването е 1.55 % при 2.24% за 2020 г. и 1.72% за 2019 г.

Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши) и ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата.

През последните години и особено 2020 и 2021 години във връзка с кризата с Covid 19 се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове, което предполага увеличаване на случаите на затлъстяване.

Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още от детска възраст в детските заведения и в семейството, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност от детството намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст.

От 1997 г. се извършва мониторинг на хранителния статус на населението, следят се показателите за наднормено тегло при децата. Непрекъснато се подобряват правилата за хранене на децата в яслите, детските градини и училищата. Създадени са добри условия за физическа активност в детските и учебни заведения. В учебните програми са включени инициативи за промоция на здравето и обучения за принципите на здравословното и балансирано хранене.

Балансираната диета и редовната физическа активност са от съществено значение за добро здраве. За постигането на тази цел е необходимо спазването на няколко прости правила – за по-качествен и здравословен начин на живот:

12 препоръки за здравословно хранене:

  1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
  2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
  3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.
  4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
  5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
  6. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
  7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти. Избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
  8. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
  9. Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
  10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
  11. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
  12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе