Над 1700 ученици от област Търговище ще се явят на НВО след VII и Х клас

Днес, 10.06.2022 г., на работно съвещание с директорите на училища от област Търговище бяха разяснени основните моменти в организацията и провеждането на националните външни оценявания след VII и Х клас. На срещата, организирана от РУО – Търговище, бяха представени и предстоящи дейности във връзка с държавния план-прием в VIII клас.

Точно 900 седмокласници и 834 десетокласници ще се явят на НВО през следващата седмица. Изпитът по български език и литература е на 14 юни, а по математика – на 16 юни. На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание. Общо 54 седмокласници и 29 ученици от Х клас са подали заявления за явяване на изпит по английски език. На 21 юни 103-ма десетокласници ще се явят на изпит по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности.

Националното външно оценяване по БЕЛ и математика в VII клас започва в 10 часа, а за десетокласниците – в 9 часа. По английски език в Х клас началото на изпита е различно в зависимост от нивото по Общата европейска езикова рамка, а по информационни технологии е по график.

Изпитът в седми клас е в две части. В първата част в рамките на един час учениците ще решават тест от 25 задачи. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците ще пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Седмокласниците, които ще кандидатстват за прием в паралелки с изучаване на музика и изобразително изкуство, ще се явят и на изпити за проверка на способностите. На 21 юни е изпитът по изобразително изкуство и на него ще се явят 26 ученици. По музика е на 22 юни. Заявления за него са подали 24 седмокласници.

Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те трябва да се справят с тест от 23 задачи. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2022 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе