От днес е в ход традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Днес на територията на областта ни стартира традиционната акция на полицията „ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!“, която има за основна цел опазване живота и здравето на децата на пътя през летните ваканционни дни, когато те разполагат с доста повече свободно време и прекарват голяма част от него на открито. За целта в ОДМВР-Търговище е разработен и утвърден план за провеждане на специализираната операция. Стремежът на пътните полицаи е посредством осъществяване на активна контролна дейност да допринесат за подобряване безопасността на движението по пътищата и да ограничат предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия, и най-вече на такива с участието на деца. Кампанията ще продължи до края на м. август т. г.

По време на превантивната акция ще се осъществява активен контрол по отношение поведението на пътя на уязвими групи участници в движението, и най-вече – за пресичане на пешеходци на определените за това места, за правилното използване на обезопасителни системи за деца в съответствие с изискванията на производителите, и на обезопасителни колани и каски от родители-водачи и от пътници в МПС, правилното превозване на деца на предна и задна седалка на МПС, за спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, за недопускане спирането на по малко от 5 метра преди или на пешеходни и велосипедни пътеки, както и за други нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки.

Ще се следи стриктно за водачи на МПС, отнемащи предимство на пешеходци при пресичането им на пешеходни пътеки, както и за неправилно пресичане на пътното платно от пешеходци. Ще се наблюдава и контролира движението на велосипедисти и дали те управляват ППС по тротоари и пешеходни пътеки, както и на водачи на индивидуални електрически превозни средства.
При осъществяване на контролната си дейност полицейските служители имат готовност да реагират, ако забележат неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ги отвеждат от пътното платно и им дават указания за правилно поведение на пътя. Служителите на реда ще подпомагат безопасното пресичане на деца и възрастни хора по улици с интензивно движение в областта ни. От 15.06.2022 г. до 30.06.2022 г. в началото и в края на учебния ден се предвижда полицейски екипи в районите на училищата и детските градини в областта да осъществяват засилен контрол по отношение безопасността на децата и техните придружители.

С цел постигане на максимално ефективни резултати в превантивната акция освен служителите на сектор „Пътна полиция“ ще участват и униформени служители от районните управления в състава на областната дирекция, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

В периода на акцията ежемесечно на територията на областта ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции с насоченост неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни ППС, в това число и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи, използване на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски от водачи и пътници.

Статистика за пътно-транспортните произшествия с деца в областта тази година, миналото лято и лятото на 2020 г.

За периода от 1.01.2022 г, до момента на територията, обслужвана от ОДМВР – Търговище, не са възникнали тежки пътно-транспортни произшествия с участието на деца.

За периода 1.06.2020 г. – 31.08.2020 г. на територията на областта ни е възникнал един тежък пътен инцидент с участието на 8-годишно дете – пътник в автомобил. Инцидентът, при който детето е пострадало, е в гр. Омуртаг.

За периода 1.06.2021 г. – 31.08.2021 г. в област Търговище е възникнало едно тежко пътно-транспортно произшествие с участието на четирима непълнолетни младежи. Инцидентът е станал през м. юли малко преди полунощ на изхода на с. Априлово, община Попово. Лек автомобил, управляван от 14-годишен неправоспособен младеж, е излязъл извън пътното платно и се е блъснал в крайпътно дърво. В резултат на място са загинали водачът и негов връстник, а други две момчета – пътници в автомобила/на 14 и на 13 год./, са ранени и бяха настанени за лечение в болница.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе