Проведоха се четвъртите военни игри „Бъди войник“ в Търговище

Шестокласниците от отбор „Левски“ на Второ СУ „Професор Никола Маринов“ – гр. Търговище и деветокласниците от отбор „Механо“ на Професионална гимназия по техника и лека промишленост – гр. Попово са първенците в четвъртите военни игри „Бъди войник“, провели се на 15 юни на стадион „Неделчо Камов“ в гр. Търговище. По традиция на отличените в призовата тройка бяха връчени купи, медали, грамоти, раници и тениски с логото на Централно военно окръжие. За първа година бяха раздадени и отборни предметни награди – топки.

Наградите връчиха началникът на Централно военно окръжие полковник Георги Петков, старши лейтенант Даниела Георгиева – лице на кампанията „Бъди войник“, заместник-областният управител на Търговище Десислава Петрова и началникът на Военно окръжие – Търговище подполковник Диян Вълчев.

Игрите се организират за четвърти пореден път от Военно окръжие – Търговище, под патронажа на началника на Централно военно окръжие с цел популяризиране на военната професия сред подрастващите и утвърждаване на позитивния образ на Българската армия в съзнанието на младите хора. Съпричастни на инициативата тази година бяха и представителите от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, в частност Факултета по артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи – Шумен. Те предоставиха учебни автомати „Калашников“ АК-47 и оказаха съдействие на учениците при разглобяване и сглобяване на оръжието на един от центровете в състезанието.

В тазгодишната надпревара един срещу друг в две възрастови групи премериха сили, ловкост и бързина общо двадесет и два отбора, представители на тринадесет училища от област Търговище. Те преминаваха по разрушен мост и през лабиринт, тунел и траншея. Преодоляваха препятствия и стена, разглобяваха и сглобява автомат „Калашников“ АК-47. Приложиха умения и знания по ориентиране в търсене на десетте букви от мотото на военните игри „Бъди войник“.

През последните две години игрите се превърнаха в иновативен метод за провеждане на комплексни занятия, свързани с отбраната на страната във връзка с Наредба за условията и реда за разкриване и осигуряване дейността на курсовете по начална и/или специална военна подготовка във висшите училища и за подготовката на учениците от средните училища.

🏆🥇🥈🥉 Шестокласниците от отбор „Левски“ на Второ СУ „Професор Никола Маринов“ – гр. Търговище и деветокласниците от отбор…

Posted by Военно Окръжие Търговище on Thursday, June 16, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе