Неспазването на скоростните режими – отново най-често срещаното нарушение от водачи на товарни автомобили и автобуси

От 13 до 19 юни на територията на страната бе проведена  специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Акцията бе реализирана под егидата на „Roadpol“– Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“, като в хода й  аналогични действия се извършваха във всички страни – членки на ЕС.

Основният акцент в контролната дейност бе спазване от водачите на времето за почивки, недопускане на претоварване или превозване на по-голям брой пътници от позволеното, спазване на скоростните режими и недопускане на управление от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества.

По време на операцията полицейските служители са проверили по пътищата на област Търговище 255 товарни автомобили. Общият брой на установените от контролните нарушения е 214. От тях най-много са установените случаи на неспазване на скоростните режими от водачите на товарни автомобили – 163. Установени са 8 случая на неизползване на обезопасителни колани от водачи или пътници в автомобилите, 6 случая – на управление на технически неизправни автомобили, 5 – на нередовни документи на водачите, и един случай – на управление на товарен автомобил след употреба на алкохол от водача.

Значително по-малко нарушения са констатирани при проверките на автобуси. За една седмица са проверени 57 автобуса в областта. Установени са по 2 случая на нарушаване на скоростните режими, на неизползване на обезопасителни колани и на нередности в документите на водачите.

Активният контрол от страна на служители на сектор „Пътна полиция“ и на „Охранителна полиция“ в районните управления в състава на областната дирекция за спазване правилата за движение по пътищата на областта продължава с оглед осигуряване на възможно най-добра пътна безопасност в условията на увеличаващ се трафик във връзка с настъпващия летен ваканционен период.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе