Полицията с превантивни инициативи за Деня на безопасността на движението по пътищата

Във връзка с Деня за безопасността на движението  по пътищата – 29 юни, служители на РУ-Търговище и на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция проведоха часове на полицая в две детски градини на гр. Търговище – в ДГ „Здравец“ и в  ДГ“Снежанка“. Очакван акцент в разговорите на  полицаите с малчуганите бе пресичането на пешеходни пътеки и при разрешаващ сигнал на светофара, както и основните правила за безопасност при управление на велосипеди и тротинетки.

Служители на „Пътна полиция“ се включиха активно и в превантивна проява за безопасност на пътя, инициирана в парка „Борово око“ в гр. Търговище от Обединения детски комплекс/ОДК/ в града. В жизнерадостната инициатива участваха деца от образователен център „Усмивки“, които, разделени на два отбора, се състезаваха в майсторско управление на тротинетки. Играта имаше и образователна цел – децата-водачи трябваше да покажат правилно поведение на пътя при пресичане на пешеходна пътека, както и  съобразяване с разрешителната светлина на мини-светофара. Малчуганите отговаряха на въпроси, свързани с основните правила за движение по пътя, а от събраните от участниците в състезателната игра сегменти отборите подредиха пъзели, изобразяващи различни пътни знаци. По-големи по възраст възпитаници на ОДК пък демонстрираха пред събралата се публика изпълнение на различни елементи от майсторското управление на велосипед. Полицейски инспектор Пламен Петков от сектор „Пътна полиция“ призова малчуганите да бъдат особено внимателни на улицата през лятната ваканция, когато автомобилният трафик е значително по-интензивен, а и самите деца прекарват много часове в игри на открито.

На бул. „Митрополит Андрей“ в близост до Центъра за младежки дейности и инициативи в гр. Търговище група седмокласници от I основно училище „Христо Ботев“, водени от преподавателя  си по пътна безопасност Стилиян Тенчев, се включиха в друга съвместна инициатива със служители от сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция. Униформените служители спираха за рутинна проверка преминаващите оттам автомобили, а децата връчваха на всеки от водачите им листовки с подбрани от самите тях съвети за отговорно поведение към всички участници в движението.  Огромната част от водачите на спрените за полицейска проверка автомобили изразиха своето задоволство и подкрепа за инициативата и напълно се солидаризираха с детските послания за разумно и  внимателно шофиране.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе