Полицейско следово куче демонстрира уменията си пред над 50 деца от детска градина в Търговище

Послучай 5 юли – професионалния празник на служителите от вътрешното ведомство, пред деца от две групи/на възраст от 2 до 6 години, и група лятна занималня – 6-10 годишни/ от  Частна детска градина „Монтесори“ в гр. Търговище своите умения в помощ на полицаите в тяхната работа демонстрира полицейското следово куче Арчи. Четириногият помощник на полицаите е малко над 3-годишен и е едно от трите сертифицирани следови кучета в ОД МВР-Търговище.

Пред децата кучето показа умения, които е придобило през годините под ръководството на своя водач Христо Димитров-старши полицай в РУ-Търговище. С видим интерес малчуганите наблюдаваха демонстрацията на обща дресура – изпълнение на различни команди, подадени от водача към неговия възпитаник. Едно от децата предложи негова вещ да бъде показана на кучето, а самият й собственик да се скрие и  четириногият помощник на полицията да го търси. Идеята бе приета, а немската овчарка Арчи се справи реализацията й блестящо – за много кратко време той успя да открие момчето.

Последваха много детски въпроси, касаещи работата на кучето и неговите навици, от каква възраст постъпват четириногите помощници на полицейска служба, и пр. Хр. Димитров им разказа за няколко случая, когато с решаващата помощ на следовото куче в нашата област са били открити изгубили се възрастни хора, обявени за издирване. От него те научиха, че полицейските кучета се обучават на различни умения, подобно на учениците, а навършат ли 8 години, излизат в заслужен отдих, т. е. биват пенсионирани. И че например най-малкото по възраст от четирите кучета, с които разполага областната дирекция, в момента придобива специфични умения как да помага на полицейските служители в  школа, където се обучава заедно със своя водач.

В края на срещата   водачът изрази задоволството си от поведението и успешната социализация на служебното куче в непозната му среда, пред голям брой деца. Накрая малчуганите имаха удоволствието да се снимат с Арчи, а някои  дори го придружиха  до специализирания автомобил, в който в клетки се превозват служебните кучета, помахвайки му за довиждане.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе