С концерт и изложба Духовият оркестър към Община Търговище отбелязва 55 години от създаването си

С празничен концерт и изложба Духовият оркестър към Община Търговище ще отбележи 55 години от създаването си.

Фотографии, духови инструменти, афиши и награди, свидетелстващи за пътя на оркестъра от 1967 г. до момента ще бъдат представени в изложбата „С дъх и дух на Търговище“. Тя ще бъде открита на 5 юли, от 10.30 ч. в двора на Славейковото училище, под звуците на духовата музика.

Празничният концерт за отбелязване на годишнината пък ще се състои на 7 юли, от 18.00 ч. на площад „Свобода“. Диригентът д-р Росица Бояджиева-Вълева и музикантите ще представят разнообразен репертоар. Премиерно ще бъде изпълнена пиесата „Празник“ от Васил Делиев, композирана специално за годишнината. В програмата са включени още поп, рок и джаз произведения. Ще бъдат изпълнение различни маршове и фолклор. В концерта ще участва и Женски хор „Златна лира“ към Общината. Солисти ще са певиците Сабина Донева и Елена Добрева.

Кметът д-р Дарин Димитров и диригентът д-р Росица Бояджиева-Вълева отправят покана за присъствие към всички съграждани. Нека заедно отбележим този празничен ден и засвидетелстваме уважение към всички, развивали състава в годините назад и тези, които днес поддържат традицията на духовата музика в Търговище.

При неблагоприятни метеорологични условия концертът ще се състои в залата на Драматичния театър.

ВИЗИТКА НА ДУХОВ ОРКЕСТЪР КЪМ ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ

Духовият оркестър към Община Търговище е следовник на Търговищкия военен духов оркестър. Основан през 1967 г., днес съставът заема важна роля в културния живот на Търговище и концертира в страната и в чужбина. През годините оркестърът активно участва в различни фестивали и конкурси и с удовлетворение попълва колекцията си от престижни отличия.

Основен стремеж на оркестъра е поставянето на духовата музика във фокуса на общественото полезрение. За целта съставът поддържа високо музикално майсторство и разнообразен репертоар, като част от произведенията са написани специално за Духовия оркестър.

Начело на състава от 2020 г. е маестра д-р Росица Бояджиева-Вълева, която, в унисон с общинската стратегия за развитие на културата, продължава търсенето на нови публики и творчески партньорства, експериментира и надгражда постигнатото от нейните предшественици маестра Красимира Коларова и основателят на оркестъра – маестро Васил Абрашев.  

Още от основаването си Духовият оркестър на Търговище изнася концерти на открито в различни градски локации, с вход свободен, като така осигурява равен достъп до култура и изкуство на всички граждани в подкрепа на общинската политика. Изключителен интерес предизвикват образователните концерти пред деца и ученици, които провокират не само любопитство към жанра и професията на музиканта, но и развиват музикалната култура на младото поколение.

Всички дейности на оркестъра днес са подчинени на идеята да затвърдят неговото име като своеобразен културен посланик на град Търговище в България и по света, да засилят връзката с публиката и да запазят традицията на духовата музика като обединяващ фактор за местната общност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе