Духовият оркестър заслужи престижни отличия по случай 55 години от основаването си

Престижни отличия от Съюза на българските музикални и танцови дейци заслужи Духовият оркестър към Община Търговище по случай 55 години от основаването на състава. Те бяха връчени от председателя на Съюза Станислав Почекански на празничния концерт, с който годишнината бе отбелязана на 7 юли, на площад „Свобода“.

Почетен плакет за принос в българската музикална култура заслужи Духовият оркестър. Наградата прие диригентът д-р Росица Бояджиева-Вълева. Концертмайсторът на състава Илия Илиев и оркестрантът Георги Донев пък са отличени със „Златна лира“. Помощник-концертмайсторът Хъкмет Махмудов заслужи „Сребърна лира“, а Светла Василева и Борислав Димитров – почетна грамота.

Разнообразен репертоар представи оркестърът в рамките на продължилата близо час и половина концертна програма. Стотиците граждани, събрали се на площада, имаха възможност да чуят премиерно пиесата „Празник“ от Васил Делиев, композирана специално за годишнината. С виртуозно изпълнение на флейта на произведението „Белият кос“ на Йожен Дамаре се представи и самият диригент, д-р Бояджиева-Вълева.

В програмата бяха включени още поп, рок и джаз произведения, маршове и фолклор. В концерта участва и Женски хор „Златна лира“ към Общината, а солисти бяха певиците Сабина Донева и Елена Добрева.

Поздравителни адреси за годишнината са получени от кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Станимир Парашкевов, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, председателят на Окръжния съд Татяна Даскалова, духовите оркестри на Добрич, Шумен, Ямбол, Омуртаг, Перник, Бурса и Одрин, Ансамбъл „Мизия“, хор „Златна лира“, Центъра за младежки дейности и инициативи, читалищата в Пробуда, Въбел и Шумен, Двореца на културата в Перник, Сашка Ченкова, преподавател в Музикалното училище „Филип Кутев“ в Котел, представители на бизнеса и други.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе