Започват консултации за назначаване на РИК за 28-ми изборен район-Търговище за предстоящите избори

В изпълнение на Решение № 1198-НС от 2 август 2022 г. на ЦИК Ви каня на 6 август 2022 г. (събота) от 09:00 часа в пресцентъра на Областна администрация – област Търговище за провеждане на консултации за назначаване на Районна избирателна комисия за изборен район двадесет и осми Търговищки.

I. Консултации при областният управител за състав на Районната избирателна комисия (РИК).

1. Консултациите за състав на РИК се провеждат при областния управител с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание до 07 август 2022 г. включително (55 дни преди изборния ден).

Парламентарно представени партии и коалиции са:

– Коалиция „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“;

– Коалиция „ГЕРБ – СДС“;

– Партия „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;

– Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“;

– Партия „ИМА ТАКЪВ НАРОД“;

– Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“;

– Партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“.

2. За назначаване на районни избирателни комисии (РИК) и за произвеждането изборите за народни представители за Народно събрание на 02.10.2022 г. Централната избирателна комисия назначава Районна избирателна комисия по предложение на Областния управител, след консултации с упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции.

3. В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 47-то Народно събрание.

4. Районната избирателна комисия се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове.

4.1. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в РИК.

4.2. Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на поне един член във всяка РИК.

4.3. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

4.4. Общият брой на членовете на РИК, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, се определя според броя на мандатите за народни представители за съответния изборен район, както следва:

– за изборни райони до 9 мандата включително – 13 членове.

4.5. Съставът на РИК с 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите както следва:

* за Коалиция „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“– 4 членове;

* за Коалиция „ГЕРБ – СДС“– 3 членове;

* за Партия „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ – 2 членове;

* за Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“– 1 член;

* за Партия „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – 1 член;

* за Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“– 1 член;

* за Партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ – 1 член.

4.6. При провеждане на консултациите партиите и коалициите представят:

а) писмено предложение за състав на РИК, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност, телефон за контакт и партията или коалицията, която ги предлага;

б) заверено копие на удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено не по-рано от датата на насрочване на изборите – 01.08.2022 г. (по изключение е допустимо представяне на удостоверение, издадено по-рано), или заверено копие от решение за образуване на коалицията, с което се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи съответната партия или коалиция;

в) пълномощно от лицата, представляващи съответната партия или коалиция, в случаите, когато в консултациите участват упълномощени лица;

г) копие от диплома за завършено висше образование или оригинал на уверение за завършено висше образование от съответното висше училище (ако все още няма издадена диплома); в случай че документът за завършено висше образование е издаден на чужд език, същият се представя заедно с легализиран превод на български език;

д) предложение на партиите и коалициите по т. 1 за резервни членове;

е) декларация за съгласие от всяко лице да бъде предложено за член на РИК и че отговаря на изискванията на Изборния кодекс (приложение към решението).

Документите, посочени по-горе, с изключение на буква „г“, се представят саморъчно подписани, без да е необходима тяхната нотариална заверка.

4.7. За резултатите от проведените консултации се съставя протокол, който се подписва от всички участници в тях. При отказ да се подпише протоколът от участник в консултациите, както и когато протоколът е подписан с особено мнение, се прилагат мотивите на отказалите да го подпишат и особените мнения. Прилагат се и писмените възражения на партиите и коалициите, ако има такива.

4.8. Районната избирателна комисия осъществява правомощията си от назначаването ѝ с решение на ЦИК – от 13.08.2022 г. до 16.10.2022 г. включително (до 14 дни след произвеждане изборите за народни представители).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе