Десет самодейни състава от община Търговище участват в XII Национален събор на народното творчество

Десет самодейни състава от община Търговище ще участват в XII Национален събор на народното творчество, който се провежда от 5 до 7 август в Копривщица. Изявата на нашите представители е от 14.00 ч., на сцена № 4 в днешния, първи ден на събора.

Участниците са от читалищата в селата: Макариополско, Давидово, Стража, Буховци, Алваново, Вардун, квартал Въбел, както и от Общинския читалищен съвет в Търговище.

Самодейците ще представят автентични фолклорни песни, танци и обичаи. В рамките на ревю за автентични костюми читалището от село Стража ще представи женска народна носия, сая, на 140 години, както и литак (женска шопска носия) отпреди 150 години. Читалището от Алваново също ще покаже женски носии. Едната от тях е ежедневна, а другата е 120-годишна алвановска празнична носия.

Община Търговище подпомага читалищните самодейци да участват в престижния форум, като организира и поема изцяло транспортните разходи до и от Копривщица.

Националният събор на народното творчество бе отлаган две години заради пандемията. От 2016 г. той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Организатори на събора са Министерството на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографския музей при БАН.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе