Специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол бе проведена днес в Търговище

Днес за времето от 10 до 12 ч на път I-4/София-Варна/ , км 245+791-  в местността „Фисека“ в община Търговище, бе проведена специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния с цел подобряване на пътната обстановка чрез прилагане на нулева толерантност към нарушителите на пътя. В  акцията участваха няколко екипа на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция и на „Охранителна полиция“ в РУ-Търговище, както и екипи на областния отдел „Автомобилна администрация“ и на БГ ТОЛ. Стремежът бе чрез използване на този метод да се обхванат максимален брой водачи и превозни средства, които да бъдат проверени.

Един от основните акценти в контролната дейност бе поставен върху недопускане на шофиране под въздействие на алкохол. Проверяваше се и за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества или от неправоспособни водачи, а също и за управление на технически неизправни МПС, на МПС без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, без поставени от водачи и пътници в тях обезопасителни колани и за управление на нерегистрирани МПС. Друга цел на превантивния контрол бе да се вземе административно отношение и по отношение на гражданите, които допускат или предоставят управлението на МПС на водачи, употребили алкохол, наркотични вещества или без правоспособност. Извършваха се проверки и на водачи, които се движат по правилата, но имат регистрирани други нарушения – нередовни документи и наказателни документи за връчване.

В рамките на два часа униформените са проверили 85 МПС, от които  – 75 леки автомобила, 8 – товарни, и  два автобуса. За установените от тях  в хода на операцията нарушения са съставени 5 акта/един  от тях е по Закона за автомобилните превози/ и са наложени 3 глоби по фиш по Закона за движението по пътищата.

Специализираната полицейска операция, фокусирана върху спазването на Закона за движението по пътищата, стартира в понеделник – без фиксиран краен срок.
Планирано е регулярното й провеждане – всяка седмица, на 28 места в страната, като действията ще са специфични за всяка областна дирекция.
Операциите са част от създадената в МВР цялостна организация за изпълнение на мерките за ограничаване на предпоставките за настъпване на пътно-транспортни произшествия.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе