От 5 до 8 октомври в Попово ще бъдат представени най-новите български филми

В разгара е подготовката по провеждането на XI-ото  издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око“, в памет на големия български оператор Димо Коларов.

Фестивалът ще се проведе от 5 до 8 октомври 2022 г. в град Попово – родния град на Димо Коларов, където ще бъдат представени продукции от съвременното национално и международно киноизкуство, с публичен показ от последните две години – от юли 2020 г. до юли 2022 г. Организатор е Община Попово, като негови съорганизатори са: Съюзът на българските филмови дейци, UVT и Министерство на културата – ИА „Национален филмов център“.

Крайният срок, в който българските оператори можеха да кандидатстват, изтече на 31 юли. Селекционната комисия на фестивала „Златното око“ в състав: проф. д-р Михаил Мелтев – режисьор, Христо Ковачев – оператор и Людмила Дякова – кинокритик, прегледаха заявените за участие във фестивала филми и допуснаха за участие 17 игрални филма – пълнометражни и късометражни, 10 документални филма и 7 студентски филма. Програмата по тяхното представяне вече е подредена. В процес на уточняване е съпътстващата програма, която ще включва кръгли маси с теми, касаещи операторската гилдия – оптимално използване на бюджет и реклама на продукцията, презентации на техника и работа с нея, фотоизложби и др.

Журито, което ще оценява филмите, е в следния състав: председател: Емил Топузов – съвременен български оператор, и членове: проф. д-р Цветан Недков – преподава кино и телевизионно операторско майсторство, Александру Стериан от Румъния – оператор с богат опит и преподавател по операторско майсторство, доц. д-р Андроника Мàртонова – филмов кинокритик, изследовател в областта на теория и история на киното, и Николай Мутафчиев – кинорежисьор, продуцент и актьор.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе