България открива генерално консулство в Лион, Франция

Министерският съвет прие решение за откриването на Генерално консулство на Република България във Френската република със седалище в гр. Лион и с консулски окръг, обхващащ регионите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс – Алп-Кот д’Азюр и Корсика.

Откриването на консулското представителство е аргументирано с необходимостта от подобряване на консулското обслужване на българските граждани във Франция, вследствие на техния постоянно нарастващ брой, който не е съпроводен от съответно увеличаване на капацитета за консулско обслужване на българската общност. До този момент на територията на Франция консулско обслужване можеше да бъде получено единствено в дипломатическото ни представителство в Париж, което създава значителни затруднения за българската общност, по-голямата част, от която е концентрирана именно в Южна Франция – Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие. В региона Оверн-Рон-Алп, административен център на който е гр. Лион, живеят около 7000 български граждани. Разкриването на Генерално консулство на България в Лион с посочения по-горе консулски окръг би обслужвало между 30 000 – 40 000 български граждани.

Откриването на Генерално консулство в гр. Лион ще допринесе също за повишаване на равнището и интензитета на политическия диалог и сътрудничеството с втория по брой на население регион във Франция и втория най-богат френски регион със значителна политическа и икономическа тежест. Градът е голям научен и изследователски център, вкл. в областта на здравеопазването – по отношение на ваксините и борба с раковите заболявания, а също и седалище на Бюрото на Световната здравна организация за подготовка и отговор на държавите срещу епидемиите; седалище на Международния център за изследване на раковите заболявания /структура към СЗО/ и др. Градът е седалище и на Международната организация на криминалната полиция ИНТЕРПОЛ.

За финансовото обезпечаване по откриването на генералното консулство Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2022 г. в размер 995 600 лева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе