Национална кръгла маса „Духът и философията на Румен Скорчев“ в Търговище

На 5 септември Регионална библиотека „Петър Стъпов“ бе домакин на Национална кръгла маса „Духът и философията на Румен Скорчев в контекста на съвременното визуално изкуство“. Форумът е посветен на 90 г. от рождението на акад. Р. Скорчев и се организира във връзка със спечелен проект „Космическите светове на акад. Румен Скорчев – възходи, съмнения и надежда в епохата между две хилядолетия“ към НФ „Култура“.

Специални гости на събитието бяха Ели Скорчева – съпруга на бележития художник, акад. Георги Минчев, д-р Сузана Каранфилова, проф. Димитър Чолаков. На форума присъстваха и официалните лица: секретаря на община Търговище, г-жа Христалина Халачева, зам. областния управител Валери Симеонов и представители на културните институти в града, почитатели на творчеството на Акад. Скорчев и журналисти.

Националната кръгла маса започна с откриването на изложба в арт галерията на библиотеката, съставена от оригинални творби на художника, дарени на търговищката библиотека.

В хода на събитието Регионална библиотека представи презентацията „Търговище – въгленчето, което никога няма да изтлее“, включваща дарени снимки, спечелени награди и собственоръчно написана автобиография на художника, притежание на фонд „Краезнание“. Силно впечатление предизвика включването на живо по Скайп на д-р Сузана Каранфилова – най-добрия изследовател на творчеството на акад. Румен Скорчев, със задълбочен анализ върху емблематични илюстрации на художника към детски творби.

Емоционални послания и лични спомени, които развълнуваха всички присъстващи, споделиха с публиката акад. Георги Минчев и проф. Димитър Чолаков.

Участие взе и г-жа Даниела Недялкова, която представи интригуващо изследване върху поетичната синестезия на илюстрации на академика към книгата на Шарл Бодлер „Пътешествието“.
В хода на Кръглата маса, г-жа Ели Скорчева и проф. Димитър Чолаков направиха нови щедри дарения за попълване на фонда на Регионална библиотека, за което получиха традиционните свидетелства за дарение. На всички участници и гости във форума бе подарено луксозното издание „Търговище завинаги в сърцето ми“, което съдържа всички подарени от гениалния художник творби в библиотеката, реализирано с финансовата подкрепа на НФ „Култура“.

Срещата завърши с коктейл, по време на който за присъстващите гости бяха излъчени записи на интервюта на академик Скорчев.

За всички, които искат да се насладят на изкуството на Румен Скорчев, екипът на проекта е подготвил виртуална изложба, която може да гледате тук:

На 5 септември Регионална библиотека „Петър Стъпов“ бе домакин на Национална кръгла маса „Духът и философията на Румен…

Posted by Регионална Библиотека "Петър Стъпов" – Търговище on Thursday, September 8, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе