1023 проверени автомобила по време на акция на ROADPOL в Търговищко

Снимка: МВР

Резултатите от операцията на ROADPOL сочат, че все още някои водачи и пътници пренебрегват обезопасителните колани по време на пътуване. Превантивната акция бе с акцент нарушения, свързани с използване на мобилни телефони по време на управление на МПС и с неизползване на обезопасителни колани и каски.

От 16 до 22 септември 2022 г. в България и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“, се проведоха Дни на безопасността на пътя, като мотото на общата превантивна кампания бе „Остани жив! Пази живота!“ Дейностите в рамките на традиционната кампания на ROADPOL бяха обединени с тези, посветени на Европейската седмица на мобилността – ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност.

В този период от време бе проведена и координирана полицейска операция „Focus on the Road“ на територията на всички държави – членки на ROADPOL. Нейният основен акцент бе върху ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение. Операцията бе част от календара на ROADPOL за текущата година.

Контролната дейност бе насочена най-вече към спазването на правилата при използване на мобилни електронни устройства по време на движение и недопускане управлението на пътни превозни средства под влиянието на различни разсейващи фактори. Разсейването по време на управление на ППС посредством мобилни устройства се определя като една от основните причини за настъпване на пътни инциденти. Според цитирани от ROADPOL резултати от направено научно изследване рискът от участие в пътно-транспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на телефонен номер, и 6,1 пъти – при изпращане на текстово съобщение. Приема се, че разсейването е фактор за настъпване на между 10 и 30 процента от пътните инциденти.

По време на операцията по пътищата на област Търговище са проверени 1023 МПС. Най-много са констатираните от контролните органи случаи на неизползване на предпазни колани от водачи на МПС по време на шофиране – 38 случая. Резултатите сочат, че невинаги и пътниците спазват изискването за поставяне на обезопасителни колани по време на пътуване – през дните на безопасността на пътя униформените екипи в областта са установили 12 случая, когато пътници на задните седалки в МПС не използват предпазни колани, и 8 случая на пътници на предни седалки без колани. Констатирани са и 5 случая, когато не са използвани обезопасителни системи при превоз на деца. Що се отнася до управление на МПС от водачи, използващи мобилни телефони без устройство „Hands free” по време на пътуване, то за горепосочения период от време по пътищата на област Търговище са установени 9 такива.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе