Окръжен съд-Търговище не уважи искането за по-лека мярка на мъж, отнел живота на 16-годишно момче при катастрофа

Окръжен съд – Търговище остави без уважение  молбата за изменение на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по частно наказателно дело, образувано по искане от защитника на привлечения в качеството му на обвиняемо лице 44- годишния З. А. от с. Обител. Той е причинил пътно-транспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на 16-годишно момче и  телесни повреди за спътника на извършителя, като деецът е напуснал местопроизшествието веднага след инцидента. Спътникът е починал няколко дни по-късно в лечебното заведение, където е бил настанен след произшествието.

Припомняме, че случаят е регистриран на 13 август 2022 г. около 00,30 часа по пътя София – Варна след разклона за с. Божурка. Обвиняемият е намерен от служители на ОД на МВР недалеч от мястото и задържан за срок от 72 часа с оглед довеждането му в съда за разглеждане искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мярката е наложена на 16 август т.г.

Тежка катастрофа с три коли край разклона за село Божурка

За да се произнесе по молбата, съдът взе предвид, че не са настъпили нови обстоятелства, от които да се приеме, че опасността да се укрие и/или опасността да извърши престъпление са отпаднали. Поведението на обвиняемия, включващо разкаяние и съдействие за разкриване на обективната истина, не са достатъчни да оборят възможността същият да се укрие или извърши престъпление. Предходната съдимост на З. А. по три постановени присъди в три различни съдилища с последно изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ през 2017 г. води до извода за реална, а не хипотетична опасност от извършване на престъпление. Липсват и доказателства за промяна в здравословното му състояние.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе