124 тона текстилни отпадъци са оползотворени от контейнерите за дрехи в Търговище

Нови два контейнера за текстилни отпадъци бяха поставени днес в Търговище. Те се намират на улиците „Стефан Караджа“ (в близост до пенсионерския клуб) и „Цар Симеон“, в близост до големия търговски обект за хранителни стоки. С тях контейнерите в града ни стават 9.

„124 тона текстилни отпадъци са оползотворени от контейнерите от април 2021 г., когато бяха поставени първите, до септември 2022 г.“, разясни по повод поставянето на съоръженията екологът в Община Търговище Йоана Стефанова. Тя уточни, че през 2021 г. са събрани малко над 60 000 кг., а през тази – 64 000 кг. И в двете години количествата са най-много през месеците юни и септември.

„Интересът от страна на гражданите става все по-голям. Затова и от фирмата, с която имаме сключен договор, започват обслужване на контейнерите два пъти седмично, вместо веднъж, както досега. Обслужването вече ще е в понеделник и в петък“, каза Стефанова. Тя заяви, че към момента няма сигнали за изхвърляне на други видове отпадъци в тези съдове за събиране на текстил.

Община Търговище призовава гражданите да използват именно специализираните контейнери и да не хвърлят старите си дрехи и обувки в тези за битови отпадъци. „Събирайки разделно, намаляваме сериозно количествата, които отиват на депо. Ще намалим и количествата електроенергия и вода, които се използват за производството на нови тъкани“, обясни екологът.

Припомняме, че събраните количества дрехи, обувки, кърпи и друг вид текстил от контейнерите, се рециклират. Те се предават за раздробяване, нарязване, разчепкване и се влагат в мебелното производство.

Целта на администрацията е системата за разделно събиране поетапно да се разширява. Планира се следващият контейнер за текстил да бъде поставен на ул. „Лилия“ № 5.

Списък на всички точки, в които са разположени контейнерите, е публикуван в сайта на Общината:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/administration/activities/environment/otpadaci/

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе