Остава в ареста обвиненият за убийството в село Славяново

Окръжен съд – Търговище постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 49-годишен мъж Ю. Ш. от с. Славяново. Той е задържан на 14 октомври т. г. след процесуално-следствени дейности, в резултат на които е установен като заподозрян.

Случаят е регистриран на 12.10.2022 г. около 8 ч. в РУ-Попово. Получен е сигнал, че в къща в с. Славяново в община Попово е намерена мъртва самотно живееща 60-годишна жена. При извършения оглед на местопроизшествието по тялото на жената са установени следи от насилие.

Искането на Окръжна прокуратура е за мярка за неотклонение „задържане под стража“ предвид богатото съдебно минало на извършителя, в това число за убийство, която присъда е изтърпял, и това, че понастоящем се касае за тежко умишлено престъпление – грабеж, придружен с убийство, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода от 15 до 20 години“, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“.

Служебната защита поиска по-лека мярка предвид направените пълни самопризнания от обвиняемия. За смекчаващо вината обстоятелство беше изтъкнато, че Ю. Ш. е избягал от местопрестъплението, стигнал до Дунав мост с цел укриване в друга държава, но се е разкаял и се е върнал в селото.

Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемия в хода на разследването и съществува реална опасност да извърши престъпление, видна от обстоятелството, че е осъждан и е изтърпявал ефективно наказание лишаване от свобода.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе