20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Всяка година на 20 октомври световната здравна общност отбелязва Световния ден за борба остеопорозата. Това социално значимо заболяване засяга всяка трета жена и всеки пети мъж след 50-годишна възраст като често води до инвалидизация на човека в резултат на фрактури. Засяга скелета, като намалява костната плътност, което е причина за възникване на счупвания, най-често в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването протича без явни признаци и откриването му става при профилактичен преглед на костната плътност или при възникване на фрактура.

Доказано е, че напредналата възраст не е причина за остеопороза, въпреки че болестта се наблюдава основно при хора след 50 години. При здравословен начин на живот и правилна профилактика, това заболяване не се развива.

Сред факторите за повишен риск са   генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

За профилактика на остеопорозата са необходими правилен хранителен режим и физическа активност. Важен е приемът на мляко и млечни продукти, от които усвояването на калция от храносмилателната система е най-лесно и набавянето на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина.

Например нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Когато теглото е под нормалното, също се увеличава риска от  остеопороза.

Профилактиката на остеопорозата е през целия живот. Във възрастта до 20 – 25 години процесите на изграждане на костите преобладават над процесите на разграждане. В края на този период се достига пиковата костна маса, от която зависи костното здраве в напредналата възраст.

Друго много важно условие за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при откриване на остеопения се предприемат навременни мерки за лечение и профилактика. Лечението е ефективно и процесът на загуба на костно вещество може да бъде забавен при навременна намеса.

Международната фондация по остеопороза съветва да бъдат засилени мерките за борба с това заболяване. Посланието е просто: „Направете стъпка към костното здраве“. Именно по тази причина специалистите по костно здраве предлагат 5 прости стъпки за здрави кости, които ще намалят бъдещия риск от развитие на остеопороза:

  • хранете се здравословно
  • спортувайте редовно
  • запазете теглото си в здравословни граници
  • избягвайте тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол
  • изследвайте се редовно

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе