Седмокласници от Първо ОУ „Христо Ботев“ посетиха Съдебната палата

Ученици от VII „г” клас от Първо ОУ „Христо Ботев“ посетиха Окръжен съд – Търговище. В съдебната палата гостите под ръководството на г-жа Сиана Иванова първо се докоснаха до пропускателния режим в сградата и протокола на поведение, разяснен им от служители на съдебна охрана. Бяха посрещнати от съдия Татяна Даскалова – Председател на съда и административен ръководител.

Магистратът приветства с добре дошли за първи път в институцията подрастващите. Запозна ги с местата в съдебната зала и ролята на различните участници в процеса – съдебния състав, прокурора, съдебния секретар, свидетел, ищец и ответник. Разказа за различните видове дела, които се разглеждат – наказателни, граждански, търговски и цветовото разпределение на папките, в които се подреждат, за отделните юридически професии – съдия, прокурор, следовател, адвокат, нотариус, съдебен изпълнител, юрисконсулт, като накратко се спря на същността на професиите в съдебната система. Говори и за видовете съдилища – районен, окръжен, апелативен, Върховен касационен съд и действието им като първа, втора и последна инстанция. Поясни на подрастващите, че съдът е мястото, в което могат да защитят правата си.

Интерес породи ролята на прокурора, повдигането и поддържане на обвинение, как защитава интересите на държавата и обществеността.

Съдия Даскалова отговори на много въпроси: Какво е вещо лице и защо се налага включването на такива в процеса? Как се определя размерът на наказанието от съдията? Какво представлява споразумението между прокурора и подсъдимия? Как се става магистрат?

Така в диалог и с обещание за нови срещи приключи гостуването на учениците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе