Съдът в Търговище взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ срещу мъж, опитал да убие свой съселянин

Търговищкият окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на И. И. от с. Горско Абланово, общ. Опака. 41- годишният мъж е нанесъл няколко удара с нож в областта на стомаха на свой съселянин след възникнал скандал на 28 октомври 2022 г. пред заведение в селото. Пострадалият 44 – годишен е настанен с опасност за живота в областната болница.

Искането на Окръжна прокуратура е за мярка за неотклонение „задържане под стража“ предвид  съдебното минало на извършителя – има няколко присъди за различни престъпления, а в частност  и за различни посегателства срещу обществения ред и срещу личността.

Извършеното е в условията на „опасен рецидив“ по смисъла на чл. 29, ал. 1, букви „а“ и „б“ от НК, тъй като от изтърпяването на последните две наказания не е изтекъл 5-годишния срок.

Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемия в хода на разследването и съществува реална опасност, както да извърши престъпление, така и да се укрие.

Ако се докаже, че И. И. е виновен, наказанието, което се предвижда е повече от десет години „лишаване от свобода“.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе