Пазарът на имоти в Търговище остава активен, вижте цифрите

Броят на сделките с имоти в Търговище запазва нивото от миналата година, сочат данните на Агенцията по вписванията. От Реалистимо подчертават че общо за първите три месеца на миналата година са регистрирани 1559 сделки с имоти, а през тази – само с 13 повече или 1572. Иначе данните по тримесечия варират с различни тенденции. През трето тримесечие на 2022 г. се наблюдава нарастване на сделките с имоти спрямо предходното тримесечие с около 17 на сто, но намаление спрямо същия период на миналата година с около 10 на сто. Това сочи известно забавяне в темповете, тъй като предишните две тримесечия на 2022 г. бележат ръст спрямо същия период на миналата година.

Анализаторите от сайта за недвижими имоти в Търговище Реалистимо разглеждат последните статистики за местния пазар за да начертаят последните тенденции.

Наличните жилища в региона са малко над 66 000. От тях най-много са двустайните /19000/ и тристайните /24000/, следвани от четиристайните /13400/. Най-малко като предлагане са  жилищата с пет и повече стаи – около 6000, и едностайните, които са почти наполовина на тях – около 3500.

Ако се съди по данните на Националния статистически институт за въведените в експлоатация нови жилищни сгради през второ тримесечие, изглежда, че строителството на жилищни имоти в Търговище на практика почти е спряло. За периода април – юни е въведена  в експлоатация само една нова жилищна сграда.

В същото време издадените разрешения за строеж за същия период са 25 на брой за общо 211 жилища с обща разгърната застроена площ от около 15 000 кв.м. Тези данни показват, че става въпрос за проектирани по-скоро многофамилни, отколкото еднофамилни сгради, със средна площ на жилищните имоти в тях около 70 кв.м. Според Плана за икономическо развитие на Търговище за периода 2021-2027 г. през последните години се наблюдава ръст в строителния отрасъл в региона, като това включва не само строителство на жилищни сгради.

Пак според Плана за икономическо развитие до 2027 г. се предвижда изграждането на индустриална зона в община Търговище, от която се очаква да стимулира допълнително стопанския живот в региона.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе