Общо 40 хил. лева отпуснати за ремонт на църковни храмове в община Попово през 2022 г.

Община Попово продължава и през настоящата 2022 г. подкрепата си за съхраняване и обновяване на християнските храмове на територията на общината. За да се осъществи тази цел, през годината бяха изпратени писма до Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, както и до Русенската Св. митрополия с отправени в тях искания за отпускане на средства за извършване на неотложни и козметични ремонтни дейности на духовните сгради – църкви и параклиси, в част от населените места в община Попово.

Във връзка с това през месец август бе взето решение да бъдат отпуснати общо 40 хил. лв., като средствата бяха разпределени както следва: 20 хил. лв. – за църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в с. Звезда, нуждаеща се от цялостен ремонт и укрепване на сградата, както и по 10 хил. лв. – за църквата „Света Параскева“ в с. Гагово и за параклиса „Св. цар Борис-Михаил“ в с. Светлен, имащи необходимост от козметичен ремонт.

До края на месец ноември е планирано да приключат ремонтните дейности по трите християнски храма, а в началото на следващата година, както бе и през тази, ще бъде организирана работна среща между секретаря на Общината – Христо Белчев, и ставрофорен иконом Валентин Лазаров – архиерейски наместник на Поповска духовна околия. На нея съвместно ще бъде изготвен нов списък с подредени по приоритет определени църковни храмове на територията на общината, които се нуждаят от извършване на неотложни и козметични ремонтни дейности и за които също ще бъдат изпратени писма до съответните институции с искане за отпускане на необходимите финансови средства за обновяването им през 2023 г.

Общо 40 хил. лева отпуснати за ремонт на църковни храмове в община Попово през 2022 г. Община Попово продължава и…

Posted by Местен Вестник on Friday, November 25, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе