Над 2000 жертви на катастрофи за последните 3 години в България

Снимка: Траян Руменов/Виждам те КАТ Търговище

2072 души са жертвите на ПТП в периода януари 2019 г. – (октомври) 2022 г. До момента, усилията на държавните институции за справяне с огромния брой жертви са насочени предимно към водачите на МПС, както и към козметични промени в ЗДвП, което не води до намаляване на жертвите.

Експертите от Института за пътна безопасност идентифицират три основни фактора за неуспеха на институциите да намалят риска от настъпване на тежки ПТП – структурно-организационен, законодателен и корупционен. За да бъде постигнат напредък, е необходим холистичен подход – едновременно и всестранно въздействие върху трите фактора, което не може да се случи без политическа воля и обществена подкрепа.

Продължаващата политическа нестабилност в страната и споделената (без)отговорност на множеството институции с правомощия в областта на безопасността на движението по пътищата, препятстват осъществяването на необходимите мащабни реформи в управлението на транспортната система. Рискът от настъпване на тежки ПТП няма да бъде намален, докато се залага на еднократни, кампанийни действия, а не на устойчиви такива, каквито са заложени в разработения от Института за пътна безопасност проект на Пътна карта.

Приемането на Пътната карта и реализирането на предложените в нея действия в рамките на две години, от експерти, притежаващи необходимите знания и опит, в кратки срокове ще доведе до намаляването на жертвите от ПТП между 10% и 20% още през първата година.

Пътната карта за развитие на безопасността на движението по пътищата в България за периода 2023-2024 година, изготвена от Института за пътна безопасност, ще бъде представена на 24 ноември 2022 година в резиденция „Бояна“ на кръгла маса, в която участие ще вземат представители на всички институции в Република България, в рамките на чиито правомощия попадат въпроси, свързани с безопасността на движението по пътищата, неправителствени организации, научната общност, студенти и пострадали от тежки пътнотранспортни произшествия.

2072 души са жертвите на ПТП в периода януари 2019 г. – (октомври) 2022 г. До момента, усилията на държавните институции…

Posted by Институт за пътна безопасност on Monday, November 21, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе