Шест начина за подсилване на имунната система

Има много добавки и продукти, за които се твърди, че помагат за повишаване на имунитета. Поддържането на силна имунна система обаче е по-сложно от приемането на витамини, билки и минерали, които производителите комбинират в различни хранителни добавки.

Човешката имунна система трябва да бъде достатъчно усъвършенствана, за да се пребори с различни болести и инфекции, но не прекалено мощна, че да реагира ненужно, причинявайки автоимунни заболявания. За постигане на този баланс имунната система бива контролирана много строго.

Все пак има неща, които могат да се направят, за да се предостави на имунната система това, от което се нуждае, за да функционира оптимално, когато е необходимо. Никое от тях обаче не включва прием на добавки.

Подсилване на имунната система

Има пет начина за изграждане и поддържане на силна и здрава имунна система, чиято ефективност е научно доказана.

  1. Поставяне на ваксини

Силната имунна система означава човек да се възползва от най-доброто, с което медицината разполага, за да се защити от различни заболявания, а именното от ваксините.

Ваксините обучават имунната система да разпознава и да се бори с определени болестотворни заболявания. Освен това ваксинацията е много по-безопасна за човешкия организъм, отколкото заразяването с различни вредни микроби.

  1. Поддържане на здравословна диета

Здравословната диета, включваща много зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни и постни протеини, е от ключово значение за силната имунна система. В допълнение към осигуряването на енергия, от която се нуждае имунната система, здравословното хранене предоставя достатъчно количество микроелементи, включително:

  • Витамин В6 (пилешко месо, сьомга, риба тон, банани, зеленолистни зеленчуци и картофи);
  • Витамин С (цитрусови плодове, домати, броколи и спанак);
  • Витамин Е (бадеми, слънчогледово и шафраново масло, слънчогледови семки, фъстъчено масло и спанак).

Тъй като експертите смятат, че тялото абсорбира витамините по-ефективно от хранителни източници, а не от добавки, най-добрият начин за подсилване на имунната система е спазването на балансирана диета.

  1. Увеличаване на физическата активност

Физическата активност не служи само за изграждане на мускули и за премахване на стреса, тя също е важна част от процеса по поддържане на здрава имунна система. Един от начините, по който упражненията подсилват имунната функция, е стимулирането на кръвообращението, което улеснява функцията на имунните клетки, борещи се с инфекциите.

Всъщност скорошни проучвания показват, че извършването на 30-минутна умерена до интензивна тренировка всеки ден стимулира имунната система. Това означава, че е важно човек да се съсредоточи върху физическата активност и извършването на редовни упражнения.

  1. Приемане на достатъчно количество вода

Водата играе важна роля за цялостното функциониране на човешкия организъм, включително и за поддържането на здрава имунна система.

Течността в кръвоносната система, наречена лимфа, пренасяща важни имунни клетки, е съставена до голяма степен от вода. Дехидратацията забавя движението на лимфата, което от своя страна води до нарушено функциониране на имунната система.

Дори и човек да не спортува, той постоянно губи вода, поради което е важно да се приема достатъчно количество вода.

  1. Получаване на достатъчно сън

Проучванията показват, че хората, които не получават достатъчно качествен сън, са по-склонни да се разболеят след излагане на вируси, като тези, които причиняват обикновена настинка. За да се предостави възможност на имунната система да се пребори с инфекциите и болестите, е необходимо тялото да си почива достатъчно.

  1. Минимизиране на стреса

Независимо дали възниква бързо или се натрупва с течение на времето, от огромно значение е да се разбере как стресът влияе на здравето, включително въздействието, което оказва върху имунната система.

По време на период на стрес, особено хроничен, тялото реагира, като инициира така наречената реакция на стрес, която има за цел да помогне за справяне със стресовите ситуации. За съжаление, този отговор на тялото потиска имунната система, увеличавайки шанса за инфекция или заболяване.

Специалистите препоръчват хората, които са физически здрави, да внимават с добавките, за които се твърди, че подсилват имунната система. За разлика от медикаментите, добавките не се регулират от лекарствените регулатори и липсват доказателства, че действително помагат за изграждане на по-силен имунитет.

Източник: https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/mar/5-ways-to-boost-your-immune-system/

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе