Два пъти повече пътни превозни средства са проверени в област Търговище по време на акция „ЗИМА“ в сравнение с миналата година

Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2022 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” бе подобряване сигурността на движението по пътищата и ориентиране на вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия.  Акцентът на засилената контролна дейност бе върху ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на рискови групи участници в движението – пешеходци, велосипедисти, водачи на ППС с животинска тяга, както и водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за този сезон автомобили.

От 2014 г. досега акцията включва три тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. В хода й по пътищата на областта бяха осъществени три специализирани полицейски операции и се провеждаха регулярни проверки за безопасността на движението.

През м. ноември т. г. на територията на област Търговище контролните органи са проверили общо 1860 пътни превозни средства/ППС/, което представлява чувствително увеличение в сравнение с проверените през миналогодишното издание на традиционната превантивна акция ППС – 964. От проверените по време на тазгодишната операция ППС 1523 са леки автомобили, 265 – товарни автомобили, 18 – велосипеди, 15 – ППС с животинска тяга/каруци/, 12 – мотоциклети, 10 – селскостопански машини, 9 – индивидуални електрически превозни средства, и 8 – мотопеди.

Общият брой на установените по време на акцията от контролните органи случаи на управление на ППС с неизправности са 113. Най-много са случаите с неизправности по осветителните системи и сигнализацията на моторните превозни средства – 68. 12 са констатираните случаи на управление на превозни средства с разкъсани или износени гуми, и 33 случаи на други неизправности.

Прави впечатление осъществената от полицейските служители в хода на акцията активна административно-наказателна дейност. За установените от тях нарушения контролните органи са съставили на съответните водачи на МПС 327 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 1057 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата/Тук не са включени издадените електронни фишове/, като една от тях е наложена на велосипедист. За неспазване правилата на движение по време на операцията са санкционирани 89 пешеходци, на които са наложени глоби по фиш – 4 пъти повече в сравнение със санкционираните пешеходци в предишното издание на акцията.

По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили едно предписание до органите на АПИ, свързано с необходимост от  възстановяване на пътна маркировка в ремонтиран пътен участък. Изготвени са и 4 предписания до органи на местната власт за необходимост от подобряване на улично осветление и отстраняване недостатъци по пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътната маркировка, като 2 от тях вече са изпълнени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе