Новоизбраните съдебни заседатели за Окръжен съд – Търговище положиха клетва

Съдебните заседатели към Окръжен съд – Търговище за мандат 2023 – 2026 година положиха клетва. Това  се случи на специална церемония в присъствието на магистратите от съда.

Приветствани от Административният ръководител – председател на съда Татяна Даскалова, новоизбраните заседатели се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи и да пазят тайната на съвещанието. Съдия Даскалова  даде първоначални разяснения за статута, правата и задълженията на съдебните заседатели, които те трябва да спазват по време на 4-годишия си мандат. „Вашата роля е от изключително значение при провеждане на съдебния процес. Вие ще бъдете съдии, Вие ще произнасяте присъди! Като изразител на обществения интерес, представлявате хората, които не са в съдебната зала. Бъдете здрави и разпространявайте правната култура!”, посочи Председателят на ТОС  и пожела успешен мандат на всички присъстващи. Препоръките, които тя даде на новите съдебни заседатели, бяха да бъдат отговорни и да допринасят за издигане престижа на съдебната власт.

След ритуала за полагане на клетвата, всички заседатели подписаха клетвени листове. Новоизбраните са общо 21, като 4 от тях са назначени за втори мандат. Предстои им да преминат обучение, на което да бъдат запознати с основните моменти в наказателното право и процес.

През следващите четири години от мандата си, избирани на случаен принцип, новите заседатели ще участват в съдебни състави при решаване на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание „Лишаване от свобода” повече от пет години. Участието им в наказателния процес е гаранция за справедливостта и безпристрастността на този процес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе