Не са регистрирани инциденти с пиротехнически изделия по празниците в Търговищко

От 7.12.2022 г. до 2.01.2023 г.на територията на област Търговище бе проведена специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, както и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. В хода й бяха извършени и проверки относно притежанието и правилното съхранение на ловно и бойно оръжие. Засилен бе и контролът по отношение на ловно-рибарските магазини и търговските обекти, в които се продават пиротехнически изделия, и в складовете за взривни вещества.

В хода на превантивната акция полицейските служители са проверили 5 ловно-рибарски магазина, 7 търговски обекта, в които се продават пиротехнически изделия, и 5 склада за взривни вещества. Проверени са и 108 граждани, притежаващи ловно оръжие, и 20, притежаващи бойно такова. По време на проверките са установени 6 нарушения на действащата нормативна база. Образувано е едно досъдебно производство по чл. 337, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг – за  притежавани без надлежно разрешение близо 7000 броя пиротехнически изделия от различни класове от 47-годишен водач от гр. Омуртаг. Заведена е една преписка по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище. Съставени са 4 акта за установяване на административно нарушение – два по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, и два – по общинска наредба за спазване на обществения ред/за нерегламентирано използване на пиротехнически изделия/.

По време на коледните и новогодишните празници 2022/23 г. в областта не са регистрирани произшествия с пиротехнически изделия и инциденти с ловно или бойно оръжие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе