Управителят на ОИЦ – Търговище участва в разяснителната среща за санирането на Община Търговище

Първа информационна среща по програмата за енергийно обновяване на жилищните сгради, с домоуправители, председатели на сдружения на етажната собственост, граждани и др., проведе снощи Община Търговище. По тяхна покана управителят на Областния информационен център в Търговище Милчо Тонев разясни кой може да участва и какви са началните стъпки при кандидатстване. От мултимедийната презентация стана ясно, че първият етап по програмата ще бъде за кандидатстващите до 31 май 2023 г. При одобрение, те ще получат безвъзмездна финансова помощ на 100%. Вторият етап е до 31 декември 2023 г., като за тях финансовата подкрепа ще е 80%. Допустими за кандидатстване са всички жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., каза Тонев.

От местната администрация, която ще управлява и координира приема и подаването на проектите приканиха собствениците да бъдат активни. „Ще направим всичко възможно повече сгради да се възползват от тази програма. Очакваме около 25 сгради в Търговище да бъдат санирани“, каза кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров. 30 млн. лв. са средствата за енергийно обновяване на жилищни сгради, определени за Община Търговище от регионалното министерство.

В срещата участва и експертният екип, който ще съдейства при кандидатстване по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост за санирането. Те отговаряха на многото въпроси на присъстващите, които се интересуваха как да регистрират сдружения, как да пререгистрират тези, създадени по Националната програма за енергийна ефективност, как се изготвят техническите паспорти и енергийното обследване на блоковете и др.

Управителят на ОИЦ – Търговище участва в разяснителната среща за санирането на Община ТърговищеПърва информационна…

Posted by Областен информационен център – Търговище on Friday, January 13, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе