Публикуван за обществено обсъждане е проект на нова Наредба за облика на градските пространства в Търговище

Община Търговище публикува за обществено обсъждане проект на нова Наредба за специфичните изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на град Търговище. Приемането й е необходимо във връзка с процедурата за саниране на жилищни сгради. Целта е създаване на хармонична и естетична визия на различните градски зони.

Наредбата ще определя изискванията за цветовото оформление на сградите в различните квартали на града. За всяко пространство е определена различна цветова гама. Те са описани в приложения към публикувания проект.

При  индивидуално саниране на жилища, които не участват по програми за енергийна ефективност, новата мазилка ще трябва да е в същия цвят, като първоначално положената при изграждането на сградата.

При брандиране върху витрини ще се разрешава рекламната и/или информационна площ да заема най-много 50% от площта на витрините на обекта.

Предвидените глоби за нарушители, които са физически лица, са от 300 лв. до 500 лв. За едноличните търговци и юридическите лица санкцията ще е имуществена, в размер от 500 лв. до 2000 лв.

Разпоредбите ще се отнасят за всички нови инвестиционни намерения, реализирани след датата на влизането в сила на Наредбата.

Предложения по проекта се приемат в срок до 19 февруари 2023 г. Те могат да са подадени писмено в Центъра за административно обслужване на Общината или на e-mail: [email protected].

Проектът, заедно с мотивите към него и всички приложения, са публикувани в сайта на Община Търговище:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/normative.acts.projects/PNGS

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе