Върховният касационен съд потвърди: затвор за баща и син, извършили убийство в Давидово

С Решение от 19 януари 2023 година Върховният касационен съд потвърди присъда на Окръжния съд в Търговище по дело за убийство, извършено от баща и син на свой съселянин.
Присъдата – „лишаване от свобода“ за срок от 10 години и шест месеца за Б. А. (77- годишен) и 10 години за М. И. (45-годишен) при първоначален „строг“ режим за изтърпяване и за двамата, е за това, че в съучастие като съизвършители на 20 юли 2019 г. в търговищкото село Давидово, умишлено са умъртвили Д. Д. (54- годишен) от същото село.

Апелативен съд – Варна потвърди осъдителната присъда, а след това и Върховният касационен съд. По отношение на гражданския иск осъдителната част търпи промяна: въззивната инстанция измени частично присъдата на Окръжен съд – Търговище, като отхвърли предявения граждански иск и отмени присъденото обезщетение за причинени неимуществени вреди на гражданския ищец – брат на починалия. ВКС я изменя, като присъжда 20 хил. лв., вместо присъдените от ТОС 30 хил. лв.

Припомняме, че жертвата Д. Д. обитавал фургон в парцел, съседен на къщата на подсъдимите. Отношенията им не били добри. От имота на Б. А. и М. И. изчезвали вещи и те поставили камери за наблюдение. На два пъти обвинили Д. Д. за липсващото имущество. На 20 юли пострадалият се почерпил с алкохол в заведение. При прибирането си паднал до намиращия се в имота кладенец и заспал. Около 21 часа подсъдимите хвърлили мъжа в кладенеца. Тялото било открито от негови познати след няколко дни. Съдебномедицинската експертиза сочи удавянето като причина за смъртта. Във фазата на досъдебното производство М. И. направил самопризнания.

Всички възражения, направени от адвокатите на обвиняемите, както и от повереникът на гражданския ищец, ВКС намира за неоснователни. Решението е окончателно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе