Присъда от 12 години за мъж, опитал да убие свой съселянин

Търговищкият окръжен съд постанови присъда „Лишаване от свобода“  за срок от осемнадесет години, като  на основание чл. 58а, ал.1 НК намали така определеното наказание с 1/3 и постанови изтърпяване на  дванадесет години затвор при първоначален „Строг режим“ на И. И. ( 41-годишен) от с. Горско Абланово, общ. Опака, за това, че на 28. 10. 2022 година в същото село, при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви А. Б.( 44 – годишен).

Подсъдимият е осъден да заплати на пострадалия сумата от 70 000 /седемдесет/ хиляди лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва считано от 28. 10. 2022 год. до пълното й изплащане.

Припомняме, че И. И. е нанесъл няколко удара с нож в областта на стомаха на свой съселянин след възникнал скандал на 28 октомври 2022 г., пред заведение в селото. Пострадалият е настанен с опасност за живота в областната болница, спасен е благодарение на навременната медицинска помощ.

Съдебният състав взе предвид съдебното минало на дееца – осъждан е многократно (с шест отделни присъди) за различни престъпления от общ характер и в частност за различни посегателства срещу обществения ред и срещу личността.

Присъдата е постановена по реда на глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, като обвиняемият е признал изцяло фактите, посочени в обвинителния акт.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред  Апелативен съд Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе