Отчет на Окръжна прокуратура – Търговище за изминалата 2022 г.

Окръжна прокуратура – Търговище отчете своята дейност за 2022 година на събрание, провело се днес – 27 март 2023 година. В заседанието взеха участие г-н Бисер Кирилов – прокурор от Върховна касационна прокуратура, заместник-апелативният прокурор на Варна Илия Николов, районният прокурор Мила Стайкова, прокурорите и следователите от Окръжната прокуратура. Събирането уважиха също и председателят на Административен съд – Търговище Анета Петрова, съдия Мирослав Митев от „Наказателно отделение“ при Окръжния съд в града, директорът на Областната дирекция на МВР – старши комисар Мариан Михайлов. Административният ръководител на структурата окръжен прокурор Диляна Стоянова отчете резултатите за изминалата година пред своите гости, очерта тенденциите и посочи приоритетите пред структурата за настоящата 2023 година.

През 2022 година прокуратурите от региона са наблюдавали общо 2025 преписки по следствения надзор, като се наблюдава намаление спрямо предходните години. Решените от прокурор преписки за 2022 г. са 93,4%, за 2021 г. са били 97,8%, което показва леко понижение и по този показател.

Бързото производство като форма на разследване през отчетната година е запазило своя процент от новообразуваните досъдебни производства – при общо новообразувани 1104 досъдебни производства, образуваните бързи производства са 312 или 28,3%, като за 2021 г. те са били 30%. Бързото производство за поредна година се оказва най–ефективната форма за реализиране на наказателната отговорност.

От новообразуваните досъдебни производства най-висок дял заемат общоопасни престъпления – 468 или 42,4%, следвани от извършени престъпления срещу собствеността – 249 или 22,6%, а трети са престъпленията, извършени против личността – 125 или 11,3%.

През изминалата година са решени общо 1337 досъдебни производства, които представляват 76,4% от общо наблюдаваните. Наблюдава се леко намаление в съотношението на решените спрямо наблюдаваните дела в сравнение с предходната година. В срок над 1 месец е решена само една преписка.

През отчетния период в съдилищата са внесени 460 досъдебни производства, които представляват 34% от решените, при съответно за 2021 г. – 563 досъдебни производства или 30% от решените такива. Обвинителните актове, внесени от прокуратурите са 136, споразуменията са 246, а предложенията за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК са 78.

През 2022 г. съдилищата в регион Търговище са образували 471 дела по внесени прокурорски актове. Получените за изпълнение съдебни актове с наложени наказания са общо 266. От тях има наложени 54 присъди „лишаване от свобода“, 56 наказания „пробация“, в 144 от случаите е наложено наказание „лишаване от права“.

Бяха очертани и основните приоритети на Окръжна прокуратура – Търговище за 2023 г. Като важна цел и през настоящата година остава запазване високия дял на бързите производства и използването на тази форма на разследване като възможност за бързо реализиране на наказателна отговорност. Подобряване срочността на разследването и увеличаване на относителния дял на приключилите и решени досъдебни производства чрез упражняване от прокурорите на пълноценно ръководство и надзор по всяко от делата също е сред приоритетите за новия отчетен период. Активна работа за разкриване и ефективно противодействие на всякакви противообществени прояви с акцент върху злоупотреби с фондове и имущество на ЕС, корупционни схеми, данъчни престъпления, и други такива, ощетяващи държавния бюджет. Окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова подчерта, че дейността на прокурорите трябва да се основава на точно и еднакво прилагане на закона и общи стандарти в работата, ненарушаващи вътрешното убеждение на магистрата.

За финал тя пожела на своите колеги прецизност в работата и професионализъм в действията през настоящата 2023 година, като не пропусна да изкаже и своята благодарност за усилията, положени през 2022 година, от магистратите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе