Две певици на ДЮФА „Шарено герданче” с отличия от Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“

Две от певиците на ДЮФА „Шарено герданче”, с ръководител Светла Стаменова, спечелиха заслужени отличия от Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“.

Селин Елиман бе отличена с втора награда във втора възрастова група, раздел „Народно пеене”.

Ивайла Петрова спечели втора награда в трета възрастова група, раздел „Народно пеене” и стипендия на МОН.

Двете момичета пяха в едно от студията на Радио Варна, където бе дадено началото на XXVIII издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. В него участие взеха 400 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна.

Журито, което оценява изпълненията, бе в състав: председател – Димитър Христов – диригент на народен оркестър при БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, членове: Петьо Костадинов – преподавател в НМА, Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“, Евелина Христова и Гергана Костадинова – певици, солистки на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“ и др.

Целта на Националния детски фолклорен конкурс, чийто организатор е ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби. Класираните на първо, второ и трето място от III и IV възрастова група в двете категории – „Училища“ и „Извънучилищни звена“, получават едногодишни стипендии.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе